Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de molts bitllets d'euros, amb una altra de diverses monedes amuntegades i en primer pla una dona amb gest de sorpresa

La moneda rara que et converteix en milionari a l'instant: paguen el que sigui per ella

Aquesta moneda és considerada pels experts com una de les grans joies de la numismàtica espanyola

La numismàtica és un mercat en auge al nostre país. Després que l'euro reemplacés completament la pesseta són cada vegada més els nostàlgics d'aquestes peces que estan disposats a desemborsar grans quantitats de diners.

Tot i això, el primer que cal tenir en compte dins d'aquest mercat és que no totes les monedes compten amb el mateix valor. De fet, algunes no en tenen cap. Això sí, hi ha una peça en concret capaç de fer-te milionari a causa de les seves característiques especials.

Aquesta és la moneda per la qual paguen fins a 2 milions d'euros

Els centens són una sèrie de monedes que criden l'atenció gràcies a la seva antiguitat, així com per la seva escassetat i altres característiques. Són monedes de 100 escuts d'or que es van fer als regnats de Felip III i Felip IV al segle XVII.

Aquestes peces han estat qualificades pels experts com a autèntiques joies de la numismàtica espanyola a causa de la seva raresa. De fet, que es conegui, només se'n van encunyar quatre tipus els anys 1609, 1618, 1623 i 1633.

A més, també destaquen per ser les monedes d'or més grans que s'hagin fet a la història, amb 7,33 cm i 359 grams d'aquest metall preciós. Per la seva banda, es desconeix quina quantitat queda en circulació.

Imatge de fons de diverses monedes desenfocades i una altra imatge d'un centen en primer pla, una moneda amb un escut inscrit i diverses lletres i números
El centen és una de les monedes més valuoses | Blog Numismático, PixaBay

El 2009 se'n va vendre una en subhasta

Els experts en numismàtica només van localitzar una moneda que encaixa amb aquestes característiques i que es va encunyar el 1609. En aquest cas, es va vendre en una subhasta d'Aureo & Calicó el 2009 per un total de 800.000 euros.

Tot i això, els experts han augmentat el seu valor fins als 2 milions d'euros. De 1618, per la seva banda, no es coneix cap moneda. De 1623 se sap que se'n va encunyar una i, de 1633, n'hi ha quatre exemplars (tres estan en mans privades).

Per què aquesta moneda assoleix un valor tan alt

Aquestes monedes, valorades en més d'un milió d'euros, són per les que més es paga actualment. Se sap que en la seva època només s'utilitzaven com a símbol de riquesa o reconeixement a causa del seu valor.

És a dir, es feien servir per premiar els personatges de la noblesa sota el regnat de Felip III. Amb una qualitat exquisida i elaborades en or i plata, el mateix rei era qui aprovava la seva emissió, convertint-les en les monedes més importants.