Imatge d'una manifestació de sanitaris

Desconvocada l'aturada de metges d'aquesta setmana: pacte d'última hora

El sindicat Metges de Catalunya ha pactat amb Salut crear una taula de treball per millorar el sistema sanitari

Un pacte d'última hora entre el departament de Salut de la Generalitat i el sindicat Metges per Catalunya frena l'aturada de facultatius d'aquesta setmana. Ambdues parts han acordat la creació d'una taula de treball permanent que buscarà millorar el sistema sanitari. Dintre de les mesures urgents, es començaran a tractar millores de temps i condicions d'atenció als pacients així com l'optimització de les agendes dels metges.

El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha indicat que la taula permetrà els facultatius incidir en l'aplicació de noves mesures per millorar el servei. Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que la negociació que ha permès desconvocar l'aturada no ha estat tant el detall concret sobre quines millores s'han d'aplicar, sinó la concepció d'un nou model sanitari més accessible i menys burocratitzat per als metges. Totes les possibles millores s'hauran de tractar en la taula de treball que té un caràcter de creació imminent.

El treball comença ara

Després d'aquest pacte entre Salut i el sindicat, les dues parts començaran a treball de manera conjunta per a la millora del sistema sanitari. «Hem desconvocat una vaga, però ara comença molta feina», ha explicat el conseller Balcells, que ha especificat que, a banda de la taula de treball, també s'ha pactat un pla de mesures per millorar l'accessibilitat al servei. Es tracta d'un pla que, segons les seves paraules, ja estava previst, però que ara s'accelerarà.

El conseller ha afirmat que els dos dies que els facultatius sí que van fer vaga, vint-i-cinc i vint-i-sis de gener, els professionals de la sanitat pública van demostrar el seu descontentament. «Un malestar que ve de lluny i que es remunta a les retallades del 2010 i posteriorment a la pandèmia, entre altres factors», ha afirmat Balcells.

La implementació d'un nou sistema

Així doncs, la taula de treball permetrà tractar temes com quin nombre de pacients ha de tenir l'agenda diària del metge o quanta estona se li ha de dedicar a cada usuari, així com l'organització del servei o la sobrecàrrega assistencial. El conseller de Salut ha opinat que la vaga s'ha pogut desconvocar perquè s'ha anat més enllà d'aquestes qüestions i s'ha pactat implementar un nou sistema sanitari. Aquest nou sistema comportarà, entre d'altres, una desburocratització de la feina del facultatiu.

Lleonart ha coincidit amb Balcells en l'ús d'aquest terme, taula de treball, però sobretot ha posat l'èmfasi que, en virtut del pacte acordat, el sindicat podrà incidir en les polítiques que es decideixin al Departament. D'aquesta manera, es podrà millorar un sistema sanitari que es troba en una situació crítica, ha afirmat el secretari general del sindicat. «D'idees en tenim i ja les hem posat sobre la taula, ara caldrà treballar-les», ha indicat Lleonart.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp