Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ada Colau, durant la visita a les germanes clarisses al monestir de Pedralbes, el 15 de març del 2019

Desescalada social a Barcelona: l'Ajuntament tanca dos menjadors

El consistori assegura que cal «posar ordre» però que no deixarà ningú sense menjar

Ada Colau, durant la visita a les germanes clarisses al monestir de Pedralbes, el 15 de març del 2019
El consistori assegura que cal «posar ordre» però que no deixarà ningú sense menjar | Catalunya Diari

De la mà de la desescalada, avança també una reorganització de les ajudes que s'han hagut d'implantar d'urgència durant els mesos de confinament. En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona acaba de tancar les portes de dos menjadors socials improvisats durant la crisi sanitària.

El Gimnàs Sant Pau del Raval i el poliesportiu de l'Estació del Nord no tornaran a repartir aliments als centenars de necessitats que hi feien cua, avança 'El Periódico'. I no és l'únic final: el consistori posa en marxa una desescalada paral·lela dels albergs d'emergència que han acollit sensesostre durant la pandèmia, com la Fira de Barcelona.

Amb tot, l'Ajuntament de la ciutat comtal ha volgut respondre a les crítiques que tal decisió està generant: «No deixarem ningú sense menjar». Al·leguen que les instal·lacions han de reprendre la seva activitat habitual, però que ja es busquen noves ubicacions per continuar amb les tasques de repartiment. 

Una dutxa i l'entrepà al mig del Raval

Al Gimnàs Sant Pau continua actiu el servei de dutxes, que utilitzen cada dia unes 160 persones. A més, gràcies a l'entitat Acció Planetària, han aconseguit oferir-los un entrepà, explica el director, Ernest Morera, al mitjà citat.

Les persones que fins ara han acudit als menjadors en qüestió a la recerca d'un plat es dirigiran ara al Casal del Barri La Llacuna, a Poblenou, i a l'Església de Santa Anna, a Ciutat Vella, respectivament.

És necessari «posar ordre»

És, de fet, el mateix rector de la parròquia del centre de Barcelona qui posa veu a les crítiques de molts sectors socials: «Enmig d'aquesta gravíssima crisi social, no s'entén que l'Ajuntament es dediqui a tancar menjadors». «Ja anem al límit», es queixa. I és que no sempre hi ha menjar per a tothom.

L'Ajuntament, per la seva banda, assegura que és necessari «posar ordre» i «redistribuir» els menjadors socials, que han vist créixer la seva demanda gairebé un 200% després de la urgència social viscuda. Ara el consistori estudia noves vies, com el repartiment de targetes moneder, perquè les famílies amb problemes econòmics facin la compra.

La desescalada dels sensesostre: «Un drama»

Es reorganitza el menjar, però també el sostre. L'alberg improvisat a la Fira de Barcelona amb el suport de l'Exèrcit canvia la seva normativa amb l'avenç de fase, i ja no s'hi podrà entrar lliurement. Per accedir al lloc on estan dormint prop de 500 persones sense llar  caldrà presentar un informe aprovat pels serveis socials. A més, només s'obrirà de nit, oferint esmorzar i sopar, però no dinar com fins ara.

Segons explica el consistori, un dels pavellons de la Fira tancaria a finals de juny, mentre que es mantindria el segon fins a final d'estiu. «Sigui quan sigui, aquestes expulsions seran un drama», apunta al mitjà citat el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets.