Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona traient diners d'una cartera

La despesa extra de 160 euros que han de pagar moltes famílies catalanes

Les assegurances de cotxe continuaran augmentant aquest any per sobre dels 650 €

En plena costa de gener i febrer, moltes famílies catalanes afronten una despesa extra que pot pujar a 160 €. Es tracta de l'assegurança del cotxe, que l'any passat es va encarir un 8 % (de 581 € a 627 €). Les assegurances a tercers també van augmentar per sobre del 7 % i aquelles a tot risc, un 11 %.

El sector ha experimentat una pujada progressiva en la línia de l'increment generalitzat dels preus. De fet, en un moment del 2022 es va arribar a encarir un 15 %, fins i tot per sobre de l'IPC. Moltes asseguradores donen per fet que la tendència a l'alça es mantindrà aquest any.

La situació se suma a la pujada imparable de les assegurances de cotxe durant els darrers anys. A més, aquestes són les pòlisses més demanades pels catalans i una de les principals despeses de moltes famílies. L'escenari presenta una inquietant incertesa en ple context de crisi.

160 € de més a l'assegurança del cotxe

Segons l'estadística, gairebé el 80 % de les llars catalanes tenen una assegurança de cotxe. Es calcula que l'encariment d'aquestes pòlisses suposarà un desemborsament de més de 600 € a l'any. En el cas de les assegurances a tot risc suposa una despesa extra de 160 € per a l'economia familiar.

Imatge de diversos cotxes de la marca Land Rover
Les assegurances de cotxes continuen pujant de manera imparable. | Getty Images

Els últims mesos del 2022 el preu mitjà de l'assegurança del cotxe va pujar un 12 %, fins a 641 €. De fet, el darrer mes de desembre es van batre tots els rècords amb un increment del 15 %. La situació dona lloc a un escenari de preocupació per la tendència que pot prendre els pròxims mesos.

Les asseguradores contemplen un escenari de nous augments que pot elevar les despeses diverses desenes d'euros. Fins ara, la guerra dels preus havia motivat que les asseguradores oferiren alguns avantatges, però ara anuncien la intenció d'apujar el preu de les pòlisses.

2023 amb preus a l'alça al sector

Les companyies apunten que aquesta pujada ha estat causada per l'augment de la sinistralitat amb un parc mòbil envellit. L'assistència a la carretera va batre l'any passat tots els rècords, la majoria, per avaries. A més, l'encariment dels materials fa que aquestes siguin cada cop més cares de reparar.

Les asseguradores justifiquen així la pujada dels preus, però l'explicació no evita que cada cop més clients busquin canviar de companyia. Davant d'aquest escenari, les empreses van donar algunes ofertes, però l'estratègia està a punt de canviar. Segons afirmen, res no podrà evitar que el cost continuï augmentant.

Foto d'una calculadora, una gràfica i valors.
Es compliquen els càlculs de l'economia familiar. | Getty Images

Això es produeix en un context especialment complicat per a l'economia familiar. La inflació dels preus dels aliments continua creixent i omplir la cistella de la compra continua sent molt difícil per a milions de famílies catalanes. A això se li sumen les despeses extres, per exemple, una assegurança del cotxe més cara.

Les assegurances més cares i les més barates

L'any passat les assegurances a tot risc van pujar per sobre d'altres pòlisses més barates. Va ser una tendència que va començar a canviar a finals d'any, quan la diferència es va reduir per l'augment del 13 % de les assegurances a tercers. Les asseguradores van encarir la prima de l'assegurança una mitjana de 68 €.

Segons els experts, fins ara les asseguradores oferien descomptes per atraure nous clients en una situació anormal. Ara la guerra de preus arriba al final i començarà una altra tendència. Les assegurances més barates, que són també les més demandades, augmentaran de preu de manera exponencial.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp