Muntatge de Jorge Rey i una previsió meteorològica a Europa

Després de predir 'Filomena', Jorge Rey llença una nova alerta: «Arriba ja»

El jove de les cabanyoles ha parlat de les conseqüències de 'La Niña' i 'El Niño' a Espanya

Jorge Rey es va fer famós en predir l'arribada del temporal 'Filomena' a l'hivern del 2021. Aquest jove fa les seves prediccions seguint el mètode tradicional de les cabanyoles i models meteorològics científics. Això permet conèixer l'arribada de fenòmens climàtics extrems amb antelació.

Amb milers de seguidors a les seves xarxes socials, Jorge Rey fa setmanes que avança els successius temporals i borrasques d'aquest 2023. Ha seguit al detall els bruscos canvis de temps al gener i al febrer. I està predient també activament la gran variació de temperatures al març.

En les últimes hores, Jorge Rey ha alertat dels efectes que pot tenir a Espanya el fenomen d''El Niño'. El jove ha parlat de les conseqüències de 'La Niña' i ha advertit de l'arribada dels efectes d''El Niño'. «Portarà les conseqüències», ha alertat en aquesta predicció especial.

'La Niña': Ciclons i un hivern mogut

Des de l'Organització Meteorològica Tradicional (OMET), Jorge Rey ha parlat de les conseqüències de 'La Niña' i 'El Niño'. Es tracta d'un fenomen meteorològic que passa cada cert temps. L'últim cop que va passar, el 2017, va provocar una onada de calor a Espanya amb temperatures de 45 ºC.

'El Niño' consisteix en un augment sobtat de la temperatura en aigües del Pacífic occidental. Això provoca canvis atmosfèrics amb conseqüències climatològiques a tot el planeta, inclòs Europa i la península Ibèrica. Sol portar temporals de fred extrem a lhivern i fortes onades de calor a l'estiu.

Jorge Rey ha recordat els devastadors efectes del cicló Freddy, «una de les tempestes més longeves mai registrades al món». Ha desfermat ratxes de vent de 260 km/h equivalents a un huracà de força 5. En aquest cas, ha portat greus conseqüències a zones de l'hemisferi sud com Madagascar.

Foto d'un huracà a l'Atlàntic.
'La Niña' ha portat ciclons huracanats a l'hemisferi sud | Arxiu

 

Però a més, el fenomen de 'La Niña' és el responsable del fred i llarg hivern que hem tingut a Espanya. «Un hivern molt mogut, amb moltes nevades i molt de fred», ha recordat el jove. «Però ara 'La Niña' s'afebleix i arriba 'El Niño', per si no n'hi hagués prou», ha anunciat com un advertiment Jorge Rey.

'El Niño': Preparats per a la calor i la sequera

Jorge Rey ha explicat que fenòmens com el cicló Freddy es donen «quan hi ha llargs períodes de 'La Niña'». Aquesta portava passant des del setembre del 2020, «però ara s'està debilitant i va donant pas a 'El Niño'». En els propers mesos podríem patir les conseqüències del canvi.

'El Niño' sol provocar onades de calor extrema a Europa i en especial a la zona meridional i la península ibèrica. Els meteoròlegs demanen preparar-se per a una segona meitat de l'any amb calor tòrrida i una sequera important. En algunes capitals de província es podrien superar fins i tot els 45 graus.

Imatge d'un home suant en plena onada de calor
Preocupació pel que ve els propers mesos | Arxiu

Però això no és tot, perquè 'El Niño' sol provocar també temporals de fred i neu com el que patim el 2021. En aquest cas, els experts preveuen un hivern 2023-2024 amb forts temporals que podrien posar en perill el país. Passarem per tant de la calor extrema al fred més intens.

Preocupació entre els experts

Els experts es mostren especialment preocupats pel greu problema de sequera que arrossega Espanya des de fa temps. L'hivern ha estat llarg i fred, però no ha plogut prou per pal·liar aquest problema. Abril serà especialment plujós, però només a la meitat occidental del país.

Zones com Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia oriental patiran una primavera més càlida i seca del que és habitual. Això prolonga i agreuja el problema de sequera que deixa els embassaments sota mínims. Després es preveu un llarg estiu i amb temperatures infernals.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!