Cessen Diego Pérez de los Cobos, cap de l'operatiu policial de l'1-O

La decisió s'ha conegut aquest dilluns, 25 de maig, al matí

Concentrats favorables al referèndum i agents de la Guàrdia Civil, a Sant Cebrià de Vallalta. (1 d'octubre 2017)
Una de les imatges de les múltiples actuacions policials de l'1-O. | Catalunya Diari

El Ministeri de l’Interior ha destituït el coronel de la Guàrdia Civil que va comandar el desplegament policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, com a màxim responsable d’aquest cos a Madrid. Fonts del Ministeri de l’Interior apunten a la «pèrdua de confiança» del ministre i descarten que —com apunten algunes informacions— sigui pel desplegament policial a l’entorn de la casa de Pablo Iglesias a Galapagar, que ha estat objecte d’escarnis en el marc de les protestes que demanen la dimissió del govern espanyol per la crisi del covid-19.

Pérez de los Cobos, al capdavant de la Guàrdia Civil a Madrid des de feia poc més de dos anys

Pérez de los Cobos era el màxim responsable de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid des d’abril del 2018, quan el govern del PP el va ascendir posant-lo al capdavant de la dotació de 4.800 agents. Abans havia estat coordinador del desplegament policial de l’1-O i va ser una de les peces clau que van permetre que el Tribunal Suprem condemnés els líders independentistes.

Fonts del Ministeri de l’Interior apunten que el cessament és fruit de la «pèrdua de confiança» del ministre Fernando Grande-Marlaska en la seva persona, i descarten que sigui fruit de la polèmica pel desplegament del cos a l’entorn de l’habitatge del vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, a Galapagar. La polèmica gravita a l’entorn de mesures de seguretat que alguns mitjans qualifiquen «d’excessives».

Un paper clau en l'1-O

El 23 de setembre de 2017, la Fiscalia Superior de Catalunya el va apuntar com a coordinador tècnic del dispositiu de seguretat per impedir el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Seu, doncs, va ser el comandament de les escenes de càrregues policials que es van veure a diversos punts de Catalunya durant aquella jornada.


Comentaris

envia el comentari