Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una dona revisant uns papers asseguda a una cafeteria, al costat d'una imatge en primer pla d'un home amb una lupa i unes exclamacions vermelles sobre el cap

El detall de la nòmina que has de comprovar tant sí com no per evitar-te un ensurt

Si mai ho has fet, és recomanable que revisis el document i et fixis, concretament, en uns conceptes clau

La nòmina és un document fonamental per a tots els treballadors assalariats. El contracte recull les condicions laborals i inclou informació que regeix la situació dels empleats. No només es reflecteix el salari mensual, sinó també les bases de cotització a la Seguretat Social i les deduccions.

Per això, és important que totes les persones revisin la seva nòmina i comprovin que totes les dades són correctes. Hi ha certs conceptes que has de controlar i constatar si cal.

Quins detalls de la nòmina has de comprovar?

La nòmina es divideix en diferents seccions. A la capçalera, habitualment, apareix el nom de l'empresa, la ubicació de l'ocupació i el compte de cotització. A sota, es mostren les dades personals del treballador, i has de verificar el número d'identificació fiscal (NIF), el número de la Seguretat Social i el grup professional i de cotització.

El grup professional és un element fonamental, ja que defineix les tasques i les responsabilitats de l'empleat. Algunes categories inclouen salaris mínims, i hi ha un total d'11.

GRUPS PROFESSIONALS

GRUPFUNCIÓ
Grup 1Enginyers, llicenciats i d'alta adreça
Grup 2Enginyers tècnics, pèrits i ajudants titulats
Grup 3Prefectura administrativa i de taller
Grup 4Ajudants sense titulació
Grup 5Oficials administratius
Grup 6 Personal subaltern
Grup 7Auxiliars administratius
Grup 8Oficials de primera i segona
Grup 9Oficials de tercera i especialistes
Grup 10Peons
Grup 11Menors de 18 anys

Així mateix, el treballador ha d'entendre l'operació per calcular el salari net. La xifra final és el resultat de restar les retencions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la cotització i altres deduccions com plusos o bonificacions per antiguitat. És recomanable revisar la xifra i certificar que l'empresa t'entrega la quantitat corresponent.

És crucial que coneguis les teves bases de cotització

Has de comprovar que les bases de cotització de la teva nòmina siguin les correctes. Aquestes quantitats juguen un paper essencial per a la quantia que rebràs a la teva pensió de jubilació, així com per determinar l'import en cas de percebre la prestació per desocupació.

Si tens dubtes o vols fer una consulta, pots sol·licitar un “Informe de bases de cotització” al web de la Seguretat Social. Has d'entrar en aquest enllaç i seleccionar l'opció 'consultar bases'. L'accés es pot fer amb la Cl@ve Permanent, Cl@ve PIN, SMS, DNIe o certificat.

És possible que mai no hagis revisat la informació de la teva nòmina, però ho has de fer per confirmar que tot està en ordre. Aquest procés també ajuda a entendre d'on surt el teu salari final i a tenir la tranquil·litat de percebre la quantia pertinent. En cas que no sigui així, has de parlar amb el teu superior i la teva empresa per corregir els errors.