Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda amb una altra imatge d'un bitllet de 200 euros i dues emoticones, una interrogant i una cartera amb bitllets

El detall de la Renda que pot costar una multa de fins a 200 euros d'Hisenda

L'Agència Tributària castiga de forma severa els errors a la Declaració i imposa sancions importants

L'Agència Tributària exerceix un control exhaustiu a la declaració de la Renda. La campanya de l'exercici 2023/24, que va començar el 3 d'abril, ja ha habilitat la possibilitat de confeccionar el tràmit per telèfon. Ja hi ha més de 480.000 sol·licituds per al pla 'Le Llamamos' i, a partir del 3 de juny, els contribuents podran acudir a les oficines de forma presencial.

Fins ara ja s'han presentat més de 8 milions de declaracions. Amb el dubte de si sortirà a pagar o tornar sobrevolant la ment dels ciutadans, el compliment de totes les obligacions fiscals és un tràmit ineludible amb Hisenda.

El fisc és contundent en aquest sentit i té la potestat de castigar qualsevol error o irregularitat. Els motius poden ser diversos, sigui per defecte d'impostos o per sol·licitar devolucions improcedents.

Quines són les sancions més comunes per errors a la declaració de la Renda?

Els retards en la presentació de la renda dins del termini són algunes de les accions que més multes comporten. Per a aquest any, la declaració es podrà fer fins a l'1 de juliol. Segons l'article 191 de la Llei General Tributària, les multes poden oscil·lar entre el 50% i el 150% del deute pendent.

Si la quantitat no declarada és inferior a 3.000 euros, s'imposarà una multa del 50% del dit import. Si supera aquests 3.000 euros, la sanció serà greu i hi haurà un càstig d'entre el 50% i el 100% de la quantitat omesa. Si s'han fet servir mitjans fraudulents per pagar menys diners, la multa oscil·larà entre el 100% i el 150% de la quantia.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro
Aneu amb compte amb els errors a la Renda, us poden costar fins a 200 euros | Europa Press, Getty Images

Una de les sancions més comunes: multa de 200 euros

Així mateix, si el contribuent detecta un error a la declaració de la Renda i avisa a Hisenda una vegada lliurada, rebrà una multa de 100 euros. Encara que la persona comuniqui que hi ha una sentència no es podrà estalviar abonar aquesta quantitat. Si és l'Agència Tributària la que detecta l'error, després d'haver-se presentat la Renda, la multa pujarà fins a 200 euros.

També de comunicar si es canvia de domicili fiscal per evitar una sanció de 100 euros. Es tracta d'unes sancions comunes, ja que qualsevol error, per petit que sigui, pot comportar aquestes multes de 100 o 200 euros.

Quin és el termini per revisar sancions?

L'Agència Tributària té fins a quatre anys per trobar errors a la Renda. Per tant, a les declaracions d'aquest any, l'erari públic pot detectar irregularitats fins al 2028. Per evitar mals glops, es recomana presentar la declaració abans que Hisenda emeti un avís, conegut com la 'carta de la por'.

Si tens dubtes, és aconsellable acudir a experts i tenir un assessorament adequat.