Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´un tros d´un uniforme militar amb la bandera d´Espanya i una altra imatge de diversos militars marxant, a més de la imatge d´un home amb gest de sorpresa

Si tu també has fet la 'mili', hi ha una bona notícia sobre la teva jubilació

Aquest període et pot beneficiar en el moment de la jubilació, tot i que només será en una determinada situació

Has fet el servei militar? Si tu també vas fer la “mili”, com es coneix a aquest servei de forma popular, pot ser que tinguis certs avantatges de cara a la jubilació. Tot i que va deixar de ser obligatori fa més de dues dècades, pot tenir beneficis per als que la van fer.

Cal destacar que el servei militar obligatori no és considerat com a temps laboral quan es calcula la jubilació. És a dir, aquests mesos de mili no es poden sumar als anys de treball per a la pensió ni compten com a mesos cotitzats per arribar al 100% de la prestació.

Així et pot beneficiar haver fet la mili de cara a la teva jubilació

Tot i això, haver realitzat el servei militar sí que pot comportar un altre tipus de beneficis. De fet, el gran avantatge per als que van acudir a la “mili” està relacionat amb la jubilació anticipada.

Tant el servei militar com la prestació social substitutòria es consideren com a temps cotitzat per als que es vulguin jubilar de manera anticipada. És a dir, es computa com si haguessin estat treballant, cosa que no passa en els casos de jubilació estàndard.

Muntatge d'un senyor amb els braços plegats i la imatge amb el logotip del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Haver fet la "mili" té beneficis a la jubilació anticipada | Europa Press, Billion Photos

Què és la jubilació anticipada

La jubilació anticipada és aquesta opció que els treballadors tenen per retirar-se fins a dos anys abans d'arribar a l'edat establerta si és voluntària. En cas de ser involuntària, es pot fer fins a quatre anys abans.

D'altra banda, per poder beneficiar-se'n, el treballador ha d'haver cotitzat un mínim de 35 anys. D'aquests, dos han d'haver estat els 15 anys anteriors a la sol·licitud. A més, la pensió que correspongui ha de superar la quantia mínima.

Qui se'n pot beneficiar i com fer-ho

D'aquesta manera, la mili pot sumar temps a aquest requisit dels 35 anys cotitzats. Per exemple, si el treballador vol retirar-se abans, però només té 34 anys i 3 mesos cotitzats, pot utilitzar els 12 mesos del servei militar per completar fins als 35.

En aquest punt, cal recordar que el servei militar solia durar un any. Per això, els treballadors que ho van fer compten amb un extra de 12 mesos per complir el requisit de temps cotitzat.

Per demostrar que es va fer la “mili”, el treballador ha de sol·licitar el certificat que correspongui, ja que cal presentar-lo davant de la Seguretat Social.

Aquest document s'obté a la Direcció General del Personal Militar de la Delegació del Ministeri de Defensa de la província on residís la persona abans de començar la mili.