Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels familiars de Franco després de l'exhumació

Tots els detalls de l'exhumació d'avui de Franco

Els operaris han començat a aixecar la làpida de 1.500 kg a partir de les 10.30

Imatge dels familiars de Franco després de l'exhumació
Imatge dels familiars de Franco després de l'exhumació | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol  ha exhumat aquest dijous a partir de les 10.30 hores les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i el cos del dictador ha estat traslladat en helicòpter al cementiri de Mingorrubio, situat al municipi del Pardo.

L'exhumació s'ha fet sota estrictes mesures de seguretat i sense càmeres a l'interior de la basílica, tot i que sí que s'ha retransmès la sortida del fèretre, que ha estat transportat a espatlles de familiars del dictador sense banderes ni honors, fins al cotxe fúnebre que l'ha portat a l'helicòpter, així com l'arribada al Pardo. Segons l’executiu espanyol, malgrat que no es pot calcular amb exactitud el cost del trasllat de les restes de Franco  ascendirà, com a màxim, a 63.061,40 euros. És un càlcul aproximat perquè hi ha costos que es determinaran en funció de l’execució material.

Durant el procés d'exhumació a la basílica del Valle de los Caídos han estat  presents 22 familiars de Franco, entre nets, besnets i cònjuges,  alguns membres del govern espanyol així com operaris, un metge forense, el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i forces de seguretat. Cap dels presents ha pogut portar telèfon mòbil per evitar la difusió d'imatges i hi havia un detector de metalls per evitar l'accés a la basílica amb dispositius electrònics. L'objectiu de Moncloa era que es fes amb «sobrietat, discreció i dignitat».

Més d'un any després d'haver-ho anunciat i a una setmana de l'inici de la campanya electoral del 10-N, l'executiu de Pedro Sánchez ha portat finalment el cos del dictador al panteó familiar de titularitat pública del Pardo en el qual està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. Ho ha fet en helicòpter, a més hi havia un segon de reserva, en un trajecte d'entre 10 i 15 minuts, menor que en cotxe, que seria d'entre 20 i 30. El transport aeri és l'opció que la Guàrdia Civil ha considerat més segura tot i que s'hauria fet per carretera si les condicions meteorològiques no ho haguessin permès.

Panteó familiar dels Franco
Franco ha estat traslladat al panteó familiar de Mingorrubio on està enterrada la seva dona | Europa Press

Aixecament de la llosa de 1.500 kg

El primer acte de l'exhumació ha estat l'aixecament de la llosa que cobreix el taüt del dictador, que pesa 1.500 kg. Per aixecar-la s'ha instal·lat un sistema de gats hidràulics. S'han fet forats als quatre costats de la llosa i, un cop aixecada, s'han posat uns rodaments. El procés l'han dut a terme entre quatre i sis operaris.  A més, hi havia una carpa amb sostre que envoltava el punt exacte on està la tomba. Només han vist el procés des de dins la carpa la Ministra de Justícia, Dolores Delgado, que ha actuat com a notaria major, dos familiars de Franco, un d'ells el seu net Cristóbal, el forense i els operaris.

Un cop s'han extret les restes, el prior Cantera les ha beneït a petició de la família. A partir d'aquest moment, quatre familiars, assistits per membres de l'empresa funerària, han recorregut els 300 metres que separen la tomba del punt de l'esplanada on els esperava el cotxe fúnebre amb el fèretre a les espatlles.

El procés per exhumar Franco ha durat al voltant de dues hores. Una de les incògnites de l’exhumació és l'estat de la conservació de les restes del dictador. La tomba de Franco està recoberta de formigó i plom i això hauria d'haver evitat que s'hagin vist afectades. El taüt és de fusta i les restes mortals estan recobertes d'una estructura de zinc segellada.

Segons l'executiu espanyol el cos pot estar embalsamat o només conservat però, en tot cas, el més previsible és que no se l'hagi de treure de l'estructura de zinc.  Si el fèretre de fusta estigués en mal estat, es dipositaria l’estructura de zinc en un altre taüt. A l'helicòpter que l'ha transportat, han viatjat la ministra Delgado, alguna autoritat estatal més i un representant de la família, que ha estat un dels seus nets, Francis Franco.

Missa a Mingorrubio amb estrictes mesures de seguretat

Un cop a Mingorrubio ha començat la fase d'inhumació. Al panteó hi havia novament els 22 familiars i el prior, que ha cooficiat una missa de la mà d'un altre sacerdot, el fill del colpista Antonio Tejero. En aquest punt els familiars han pogut col·locar al fèretre els símbols, les banderes i els elements que han considerat oportuns. L'executiu havia proposat a la família la cessió del panteó de Mingorrubio perquè deixi de ser patrimoni de l'Estat, però la família ho ha rebutjat. El panteó està tancat i no hi pot accedir el públic en general.

Per altra banda, la delegació del govern espanyol a Madrid ha denegat les peticions de la Fundació Francisco Franco i de la formació d'extrema dreta Raíces de concentrar-se a Mingorrubio. Havien fet una crida a anar-hi per «resar per l'ànima» del dictador i dipositar flors al cementiri. L'executiu espanyol ha prohibit l'acte «per risc de desordres públics».

Cotxes de la Guàrdia Civil han entrat al Valle de los Caídos
Un gran desplegament de la Guàrdia Civil al Valle de los Caídos per evitar incidents | Cedida

El Valle de los Caídos està tancat des de dissabte 12 d'octubre per preparar l'exhumació i evitar incidents. Dimecres es van fer proves per a l'exhumació i es va deixar tot a punt.  S'ha establert un macrodispositiu de coordinació entre Presidència, Vicepresidència, la delegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. També Patrimoni de l'Estat, l'empresa funerària, la secretaria d’Estat de Comunicació i el grup 45 de l'exèrcit de l’aire.

500 periodistes acreditats

Moncloa ha acreditat prop de 500 professionals de 150 mitjans de comunicació. Dels mitjans acreditats, 97 són de l'Estat mentre que 58 són internacionals procedents de 17 països (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Brasil, Colòmbia, Estats Units, França, Holanda, Iran, Itàlia, Mèxic, Portugal, Qatar, Regne Unit, Rússia, Turquia i Veneçuela).

Els mitjans no s'han pogut instal·lar a l'esplanada gran del Valle de los Caídos, el que queda davant la basílica, sinó en una altra esplanada més a prop de l'accés per carretera. Només s'ha pogut arribar en autobusos organitzats per Moncloa. A l'interior hi havia  equips d'EFE i de TVE que oferiran en règim de pool les imatges.

També et pot interessar...