Detectat a Espanya el major brot de leishmaniosi humana a Europa

La leishmaniosi en humans pot resultar mortal si no es tracta a temps

Imatge d'arxiu d'un mosquit
Detectat a Espanya el major brot de leishmaniosi humana a Europa | Istock

Científics de la Universitat Complutense de Madrid han detectat que el brot més gran de leishmaniosi humana detectat a Espanya i a Europa, localitzat en l'entorn del Parc de Bosquesur de Fuenlabrada, afecta també individus amb sistemes immunitaris forts i no només els més debilitats. 

Segons han informat, els cultius aïllats del paràsit, obtinguts de la captura de flebòtoms, l'insecte transmissor; i procedents del focus de Fuenlabrada, són més virulents que el cep parasitari convencional. La causa d'aquesta virulència pot estar en la relació del patogen amb recents reservoris de llebres i conills.

L'estudi està liderat pel grup d'Infectologia Microbiana Veterinària (InMiVet) en col·laboració amb el Laboratori d'Entomologia Mèdica (ISCIII) i publicat a 'Transboundary and Emerging Diseases'. 

El paràsit ha incrementat la seva virulència

Alicia Mas, investigadora del departament de Sanitat Animal de la UCM i una de les autores de l'estudi, ha explicat que «el paràsit ha incrementat el seu fenotip virulent pel fet que la relació entre patogen i el seu hoste és tan recent que no hi ha hagut temps encara de coevolucionar cap a una situació d'equilibri. Això ha propiciat que, en el moment de creuar la barrera interespecífica, els éssers humans siguin vulnerables a la malaltia, independentment del seu estatus immunològic».

Per dur a terme la investigació, els científics van infectar ratolins de laboratori amb dos tipus de paràsits, un procedent del brot de Fuenlabrada i un que no ho és.

Javier Carrión, investigador del departament de Sanitat Animal de la UCM i del grup InMiVet, ha explicat el procediment que van seguir: «Després, vam avaluar el panell de marcadors de virulència: càrrega parasitària en melsa i fetge, nivell d'anticossos específics, índexs d'activitats enzimàtiques en melsa, producció de citoquines i l'estudi de lesions histològiques en fetge a conseqüència de la infecció. Aquells cultius aïllats procedents de flebòtoms capturats en l'àrea del focus infectiu a Madrid presenten una enorme capacitat de disseminació metastàtica i d'afectació inflamatòria d'òrgans viscerals».

La leishmaniosi en humans pot resultar mortal si no es tracta a temps

La leishmaniosi és una malaltia zoonòtica de declaració obligatòria a Espanya i és causada per 'L. infantum ', transmesa entre animals vertebrats i l'ésser humà a través de la picada d'un insecte vector, el flebòtom. A més, la leishmaniosi canina és endèmica, «per tant es requereix una constant vigilància epidemiològica dins el marc sanitari», reconeix Carrión.

Les manifestacions de la leishmaniosi en humans abasten des de lesions cutànies, com ara úlceres, a la zona de la picada del flebòtom, fins a manifestacions viscerals de major gravetat, acompanyades de pics de febre i debilitat que, si no són tractades a temps, poden causar la mort.

Segons han explicat els autors de l'estudi, el brot de leishmaniosi detectat a Madrid s'ha començat a estendre a altres comunitats, malgrat que la seva propagació dins la comunitat madrilenya sí que s'ha pogut controlar: «Encara que els brots de leishmaniosi humana no són molt freqüents a Espanya, recentment s'ha descrit un petit brot a la Comunitat Valenciana», afegeix l'investigador de la UCM.


Comentaris

envia el comentari