Espanya segueix endavant amb la campanya de vacunació, mentre les autoritats sanitàries continuen fent canvis en el calendari del pla. L'últim ha estat administrar la vacuna de Janssen als majors de 50 anys i població difícil de vacunar, com dependents i autistes, a més de temporers i mariners.
Amb l'arribada de la vacuna de Janssen a Espanya, l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat un nou informe amb l'actualització dels efectes secundaris de les vacunes. I en el cas de Janssen, hi ha alguns símptomes que necessiten atenció mèdica urgent.
La vacuna de Janssen va ser aprovada per l'agència reguladora europea el passat mes d'abril, enmig de la polèmica per l'aparició d'alguns casos de trombes amb aquesta vacuna als Estats Units. En aquest sentit, l'AEMPS informa de l'aparició d'embòlies i trombes en persones vacunades amb Janssen i demana incloure en el prospecte aquests riscos com a possibles efectes secundaris greus.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
L'administració de la vacuna de Janssen ha donat lloc a alguns casos de trombosi venosa greu, la majoria cerebrals. En aquests casos, els coàguls de sang impedeixen el drenatge des del cervell. També s'han detectat problemes de coagulació en les venes dels òrgans abdominals i trombosi arterials. Els casos registrats van aparèixer en les tres primeres setmanes després de la vacunació i, majoritàriament, en dones menors de 60 anys sense factors previs de risc.
Símptomes greus de la vacuna de Janssen
Com apuntàvem, l'agència espanyola ha actualitzat els efectes secundaris de les vacunes que en aquests moments s'estan administrant a Espanya. Forma part del protocol de sistema de farmacovigilància, per garantir en tot moment la seguretat de les vacunes que s'injecten. En el cas de Janssen, ha assenyalat fins a 6 efectes secundaris greus que requereixen atenció mèdica immediata.
- Dificultat per respirar
- Dolor toràcic o abdominal persistent
- Inflor de les cames
- Mal de cap intens o persistent
- Visió borrosa
- Hematomes o taques a la pell
Si la persona rep la vacuna de Janssen i comença a notar problemes per respirar, li fa mal el pit o l'abdomen, sent mal de cap molt fort de manera continuada, no s'hi veu bé, se li inflen les cames o veu que li apareixen punts petits i rodons a la pell dies després de la vacunació, ha d'anar al metge de manera urgent.
L'organisme regulador fa èmfasi en la importància de reconèixer els símptomes a temps per posar-se en mans dels metges tan aviat com es pugui. El temps, en aquests casos, és crucial per a una millor recuperació dels pacients i evitar complicacions.
La vacuna de Janssen a Espanya
Espanya va començar a administrar la vacuna de Janssen a l'abril, i a principis de maig se n'havien posat gairebé 8.000 dosis. Al llarg d'aquest període no s'han registrat problemes de salut greus derivats d'aquesta vacuna. Ara, la Comissió de Salut Pública ha autoritzat la injecció de Janssen en persones de 50 a 59 anys.
És un pas més per accelerar el ritme de vacunació a Espanya i arribar a l'objectiu d'immunitzar el 70% dels espanyols, 33 milions de persones, a finals d'agost. Recordem que ha estat precisament l'aparició d'efectes adversos el que ha retardat la vacunació al nostre país. La vacuna d'AstraZeneca ha estat en el punt de mira per l'aparició de reaccions greus, algunes amb resultat de mort, i fins i tot s'ha interromput la seva administració diverses vegades.
La vacuna Janssen havia estat prohibida per als menors de 60 anys després de l'aparició de casos estranys de trombes en dones d'entre 18 i 48 anys als Estats Units. Això va fer saltar les alarmes, però després d'una avaluació, l'organisme regulador ha donat llum verda a la vacunació en menors de 60 anys. Ara, aquesta decisió haurà de ser ratificada per les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial de Salut que se celebrarà avui dimecres.