Pla general de l'entrada a la presó del Puig de les Basses de Figueres

Detectat un brot de coronavirus amb 36 casos positius a la presó de Puig de les Basses

El sindicat CSIF atribueix la situació al fet que no s'obliga els interns a fer quarantena després dels permisos

Brot de coronavirus al centre penitenciari de Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà), després que s'hagin detectat 36 casos positius de Covid-19 —34 interns i dos treballadors—, segons ha informat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF). Segons el sindicat, aquest nou brot ha obligat els responsables de la presó a confinar tots els interns del mòdul 6 en les seves cel·les.

Segons el comunicat de CSIF, els primers quatre casos en interns es van detectar el passat dissabte, 15 de maig. Els presos contagiats van ser traslladats a la Unitat Covid del Departament d'Infermeria en situació d'aïllament mèdic per tal d'evitar nous contagis i la propagació de la malaltia al centre penitenciari. Així mateix, es van realitzar proves PCR a tots els interns del mòdul, registrant-se 30 casos positius més, als que cal sumar dos treballadors de la presó que també han estat diagnosticats i altres set que estan en quarantena per contacte estret.

CSIF denuncia que els interns que tornen a la presó no fan cap mena de quarantena

El sindicat CSIF ha denunciat que aquest nou brot detectat és conseqüència de la falta de mesures anti-Covid, ja que «els interns no realitzen cap mena de quarantena en reingressar al centre penitenciari després d'haver gaudit d'un permís, tal com es feia inicialment». En aquest sentit, apunten que la causa d'aquest nou brot podria ser un intern que hauria gaudit d'un permís de 48 hores.

En aquest sentit, des de CSIF Presons han assegurat que «cal destacar que actualment, i seguint instruccions de la Secretaria General i del Departament de Salut, els interns que reingressen a Puig de les Basses després de qualsevol mena de sortida o permís ja no realitzen cap període de quarantena i se'ls situa directament en el seu mòdul d'origen. I cal recordar que la pandèmia no ha acabat».

Per tot això, des de CSIF han exigit als responsables dels Serveis Penitenciaris catalans que es mantinguin les mesures de prevenció i seguretat necessàries per a impedir la propagació de la pandèmia, ja que encara no s'ha acabat, i han recordat l'obligatorietat que tenen pel que fa a la protecció de reclusos i treballadors penitenciaris.