Diverses persones pel carrer portant la mascareta.

Detecten a Espanya una nova variant de la covid-19

Detectada a Vigo l'òmicron híbrida, que barreja els dos grans subtipus d'aquesta variant: la BA.1 i la BA.2

Sí, el coronavirus segueix existint. Ni ha desaparegut ni s'ha evaporat. En un context de màxima volatilitat informativa, ja que la guerra a Ucraïna i la vaga de transportistes estan acaparant totes les notícies, sembla que això del virus ja no va amb nosaltres. Però sí, segueix aquí. I compte, perquè ha adoptat una nova forma a Espanya.

Segons informa 'La Voz de Galicia', el servei de microbiologia del Complex Hospitalari Universitari de Vigo ha detectat una nova variant, l'òmicron híbrida, que, segons el mitjà esmentat, barreja els dos grans subtipus d'aquesta variant: la BA.1 i la BA.2.

No obstant això, el personal de l'hospital gallec insisteixen que es tracta d'una cosa comuna. «La recombinació és un mètode que utilitza el virus per a eliminar les mutacions que li fan mal i donar preferència a les que no li'n fan», diu el catedràtic Benito Regueiro en unes declaracions recollides per 'La Voz de Galicia'.

Gent amb mascareta al carrer
L'òmicron híbrida ja circula per Galícia | Europa Press

Així mateix, cal destacar que, perquè es produeixi una recombinació, una persona ha d'estar infectada amb dues versions del virus alhora.

Quin tipus de variant s'ha trobat a Galícia?

La variant òmicron es considera que és la més contagiosa de la història. Partint d'aquesta base, cal entendre que poden sorgir moltes branques d'aquesta variant.

Això és, precisament, el que ha passat a Vigo. En aquests darrers casos que s'han vist a Galícia, es barregen dues subvariants. Parlem de la BA.1 i la BA.2, si bé és cert que hi ha un cert domini de la segona (es mostra en un 58% del genoma).

Però compte, perquè els experts avisen: això no vol dir que aquesta variant de covid sigui més greu que les altres. En un llenguatge més col·loquial: és una de tantes.

Galícia, partidària de treure la mascareta en espais interiors

Variants a part, el cert és que la incidència del virus cada vegada va a menys. Per exemple, comunitats com Galícia, Castella i Lleó i Extremadura deixen la porta oberta a sumar-se al debat sobre l'ús obligatori de la mascareta en certs espais interiors.

Una cosa que Madrid ha estat reclamant des de fa unes setmanes amb un plantejament que també va ser secundat per la Junta d'Andalusia, encara que aquesta última setmana el govern andalús apel·la a la prudència.

De fet, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, fa uns dies va subratllar les paraules del cap de l'executiu, Pedro Sánchez, sobre el fet que l'obligatorietat de portar mascareta en interiors acabarà «aviat». Així doncs, encara no s'ha concretat una data.