El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha confirmat que, per primer cop, s’han trobat exemplars a Catalunya d’una espècie de cuca de llum exòtica nova i poc documentada a les comarques de Girona que fa llum quan vola i que és originària de l’Amèrica Central.
Documentada dins del gènere ‘Photinus’, la nova espècie, caracteritzada per la llum que emet al volar, durant aquest estiu s’han detectat centenars d’exemplars en municipis sobretot del Gironès, la Garrotxa i el Baix Empordà. La descoberta ha estat possible gràcies a dos equips científics, un del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’altre a través de la plataforma de participació ciutadana ‘gusanosdeluz’.
La nova espècie destaca per fer llum quan vola
Es dona el cas que la cuca de llum exòtica detectada es comporta d’una manera mai vista fins ara entre la fauna autòctona. En concret, aquest animal emet bioluminescència mentre vola i, per tant, es pot veure de nit volant emetent aquesta llum tan peculiar.
Destaca el fet que, durant aquest estiu, s’han detectat centenars d’exemplars d’aquest animal en diversos municipis d’aquestes comarques de Girona. Per aquesta raó, els experts creuen que, degut a la gran densitat de l’espècie, la seva presència a Catalunya pot ser anterior a aquest any.
Els riscos de les espècies invasores
Per ara, i segons informa la Generalitat a través d’un comunicat, els experts desconeixen els possibles efectes de la nova cuca de llum sobre les espècies autòctones ni la seva via d’entrada, raó per la qual encara és d’hora per saber si aquest animal pot ser dolent pel nostre ecosistema.
No obstant, els experts recorden que les espècies exòtiques introduïdes de forma incontrolada i il·legal, en aquest cas a Catalunya, poden esdevenir invasores i representar una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat amb conseqüències incalculables als boscos del nostre país.