Un professional sanitari protegit a punt d'entrar en contacte amb un malalt de coronavirus a l'Hospital Clínic

Detecten un nou brot de coronavirus a l'Empordà amb quatre positius

Els contagis no s'aturen dia rere dia

Nou brot de coronavirus  a Catalunya. En aquest cas a l'Alt Empordà. Segons detalla el Diari de Girona, s'ha detectat un brot en un  comerç de l'Armentera amb quatre casos positius -tots lleus- elevant a onze els nombre de brots actius totals a la comarca. L'alcalde del municipi, Narcís Isern, va explicar que el brot es va originar en un comerç amb el contagi de diversos treballadors, i que tots els afectats estan aïllats i amb símptomes lleus.

La majoria dels brots de la comarca se situen a Figueres, que representa el principal focus de contagi amb vuit. De fet, l'Alt Empordà aplega un 65% de tots els casos de la Regió Sanitària de Girona, que en té 17 i sumen 87 afectats. Segons les darreres dades de Salut, es van registrar 86 nous contagis, 33 menys respecte de l'últim balanç, les defuncions  segueixen estables des de fa diversos dies i ja s'han donat 2.788 altes des de l'inici de la pandèmia. Per una altra banda, la Regió Sanitària gironina va registrar cinc nous ingressos i set persones estan a l'UCI. 

 

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà veu «temerària i deslleial» la recomanació de França de no viatjar a Catalunya

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà (CCAE), Sònia Martínez, veu «temerària i deslleial» la recomanació que ha fet el primer ministre de França, Jean Castex, de no viatjar a Catalunya i ja ha deixat clar que «demanaran explicacions». «No només és dolent per l'Alt Empordà, sinó per a tota la demarcació», adverteix Martínez. La presidenta del consell remarca que la Unió Europea (UE) no s'ha pronunciat en aquest sentit i recorda que la situació de la pandèmia està «millorant» i més després d'haver pres mesures més restrictives. Per tot plegat, exigeix als governs català i espanyol que demanin explicacions amb relació a les declaracions de Castex i deixa clar que s'oposaran a un eventual tancament de la frontera.

En aquest sentit, la presidenta del CCAE i alcaldessa de la Jonquera reclama que «es negociï i es prenguin totes les accions necessàries» per evitar que es tanqui el pas entre l'estat espanyol i el francès. Assegura que suposaria un cop «molt dur per a l'economia» i assegura que tota la demarcació depèn de «que aquesta frontera estigui oberta per poder salvar el que es pugui aquesta temporada d'estiu».

Martínez espera que no vagi més enllà d'aquesta recomanació i destaca que s'han pres mesures per evitar que s'incrementin els contagis, especialment a Figueres. «Les dades a Figueres  han millorat, es pot passejar tranquil·lament i anar a les botigues», concreta Martínez, que s'ha solidaritzat amb els comerciants. Com a alcaldessa de la Jonquera també es mostra especialment preocupada, ja que el 95% del turisme estranger és francès. «Estem molt preocupats a l'Ajuntament, perquè per nosaltres és clau tenir la frontera oberta», ha conclòs.