Imatge de diversos dècims de loteria

L'estafa del 'Tocomotxo': Alerten de falsos premis de loteria reparits per Catalunya

Els Mossos han detingut dos homes i una dona a Barcelona acusats de quatre estafes

Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de 68 i 26 anys i una dona de 24 acusats de ser els presumptes autors de quatre estafes del tipus 'tocomotxo' a l'àrea de Barcelona.

Es tracta d'una estafa sovint dirigida a persones d'edat avançada. Les víctimes principalment eren dones grans, a qui enganyaven fent-les creure que una persona jove havia guanyat un premi a la loteria i volia compartir una part dels diners amb elles.

La investigació policial es va iniciar el passat mes de juny, quan la Unitat d'Investigació dels Mossos de Martorell va tenir coneixement de les estafes. Posteriorment, van poder saber que s'havien produït dos fets d'aquestes característiques el 29 de juny a Esparreguera (Baix Llobregat) i el 12 de juliol a Martorell.

Foto de la loteria.
Els estafadors buscaven víctimes d'edat avançada. | Canva

Havien estafat més de 40.000 euros

Tot seguit, els investigadors es van centrar a identificar els integrants del grup que participaven en aquestes estafes i van determinar que n'havien protagonitzat fins a quatre a Esparreguera, Martorell, Premià de Mar i Barcelona. A més, també van poder relacionar els detinguts amb quatre delictes més a Madrid, Alcorcón, Mataró i Barcelona.

Els delinqüents, seguint el mètode del 'tocomotxo', van arribar a estafar 40.000 euros. La dona detinguda feia de ganxo i escollia la víctima perquè aportés una quantitat de diners en metàl·lic, argumentant que així se'n podia refiar d'ella. Mentrestant, un altre dels membres de la banda es feia passar per un ciutadà i li oferia també a la dona els diners que exigia.

D'aquesta manera, els estafadors aconseguien que els entreguessin una gran quantitat de diners o, fins i tot, feien que les víctimes els lliuressin les joies d'or que duien a sobre o que anaven a buscar a casa seva.

Quan el grup ja havia aconseguit el seu objectiu, oferien acompanyar a la víctima a cobrar el fals bitllet de loteria. Llavors, durant el trajecte en cotxe, la deixaven fora del vehicle i marxaven. D'aquesta manera, la víctima es trobava sense els seus diners i joies.

Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic
Els delinqüents feien servir el mètode del 'tocomotxo'. | EP
 

Tenien una ordre de detenció i més de 44 antecedents

Va ser el passat 18 de juliol quan la Policia Local de Sant Just Desvern va identificar els tres ocupants del vehicle. Anaven a la recerca de noves víctimes i els van detenir perquè viatjaven en un vehicle que constava com a robat a Madrid des del passat mes de juny. A més, un dels estafadors tenia una ordre de detenció pendent emesa per un jutjat de Lleida.
 

Els agents, durant el registre, van poder localitzar els objectes que els estafadors feien servir per dur a terme les estafes del tipus 'tocomotxo', com diners en efectiu, llibretes bancàries a nom de les víctimes, joies i les butlletes de loteria que suposadament estaven premiades.

Els detinguts ja han passat aquest dijous a disposició judicial, amb 44 antecedents per aquest tipus de delicte a tot l'estat espanyol. El jutge de guàrdia ha decretat per tots tres llibertat amb càrrecs. Estan acusats de delictes d'estafa continuada, robatori amb violència i intimidació, estafes bancàries, robatori o furt d'ús de vehicle i robatori amb força en interior de vehicle.

Els Mossos han volgut prevenir a la població a través del seu compte oficial de Twitter sobre aquest tipus d'estafes. Ara per ara, la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.