Els Mossos d'Esquadra han detingut el regidor reusenc de la CUP i número 2 per la CUP a Tarragona en les eleccions del 14-F, Edgar Fernández, per portar-lo a declarar davant del jutge. Fernández no havia assistit a les citacions judicials com a mostra de rebuig al que considera part d'una onada repressiva de l'Estat espanyol. Precisament aquest matí tornava a estar citat als Jutjats de Reus, on ha assistit a la concentració de suport a ell i les altres dues persones cridades a declarar a les quals, finalment, s'ha ajornat la cita judicial.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Se l'ha tingut aquest migdia, prop de les dotze, després d'haver assistit a la manifestació dels jutjats de Reus quan es trobava al Casal Despertaferro. Ràpidament s'ha convocat una concentració en suport a Fernández davant dels Jutjats de Reus. El regidor cupaire ha estat posat en llibertat poca estona després havent-se negat a declarar «per mantenir la coherència» amb l'estratègia que han mantingut fins ara. L'advocat de Fernández ha assistit a la vista de forma telemàtica i tampoc ha realitzat preguntes.
[tweet]1364170998266941441[/tweet]
Se l'investiga en el marc de quatre de les cinc causes obertes arran de les mobilitzacions posteriors a la sentència contra el procés l'any 2019. Durant aquella onada de manifestacions, a Reus es van concretar en talls de vies de tren per una banda i manifestacions davant de la comissaria de la Policia Nacional per l'altra. La causa per la qual avui se l'ha detingut per posar-lo a disposició judicial és la que hi ha oberta per la mobilització, amb tractorada inclosa, arran de la sentència contra el procés català.
És en el marc d'aquestes mobilitzacions que s'han obert cinc causes i en les quals s'investiguen 'cares conegudes', en aquest cas, de l'esquerra independentista. Des d'aquest àmbit es defensa que es tracta d'una campanya repressiva per aturar aquestes mobilitzacions.
Trenta persones de l'esquerra independentista a Reus investigades
EdgarFernández és una de les persones investigades, i com a mostra de rebuig no s'ha presentat a les citacionsjudicials per prendre-li declaració. Tal com ja va passar anteriorment amb els seus companys de partit, l'actual portaveu, Marta Llorens, i els exregidors Oriol Ciutadana i Mariona Quadrada, es preveia la seva detenció des que es va dictar l'ordre de cerca i captura el passat dijous 11 de febrer.
La detenció, finalment, ha arribat ara, tal com destaquen des de l'entorn de la CUP, passades les eleccions catalanes a les quals el regidor reusenc ocupava el segon lloc de la llista electoral per la demarcació de Tarragona. Quan ha sortit dels Jutjats s'ha organitzat una concentració de suport que ha volgut servir per denunciar el que l'Esquerra Independentista qualifica de persecució política a través d'atestats policials artificials.
Fernández ha recordat que la tractorada i manifestació per la qual s'investiga sis persones va començar davant dels Jutjats i va acabar dirigint-se primer al centre de la ciutat i després a la comissaria de la Policia Nacional. Va ser allà on, critica, «els Mossos d'Esquadra van permetre que ens trobéssim les més de 8.000 persones que ens estàvem manifestant amb vuit militants de Vox provocant aquella manifestació, una d'elles amb una arma a la butxaca».
És per això, ha insistit, que «volem denunciar la funció dels Mossos d'Esquadra aquell dia, la creació dels atestats policials que està permetent que fiscalia generi els casos repressius i el paper que acaba tenint l'extrema dreta, també judicial, en contra del moviment independentista; és una anomalia que la causa que més ha avançat de totes cinc és, precisament, aquella on hi ha la gent de Vox involucrada».
A la causa del dia de la sentència contra el procés hi ha sis persones investigades per dos delictes que, segons exposa Fernández, serveixen per considerar que es tracta d'una creació policial amb finalitats polítiques. «Se'ns acusa de desordres públics i desobediència per aixecar els braços i fer càntics en contra de la policia i per cridar 'fora les forces d'ocupació'; això pot ser moltes coses, però no és ni desordre públic ni desobediència».
L'ha acompanyat Sergi Barreda, encausat pel tall de vies pel qual tant Fernández com dos investigats més estaven citats aquest matí. En la mateixa línia, considera provat el «muntatge policial» pel fet que «hi havia centenars de persones manifestant-se i, casualment, les trenta persones encausades estan relacionades amb l'Esquerra Independentista».
Barreda ha afirmat que són diverses les persones d'entre la trentena d'encausades que, tal com ha fet el regidor reusenc en la causa oberta durant la tractorada, «no col·laborarem amb la Justícia i, per tant, no ens presentarem als requeriments que se'ns facin».
A la concentració i roda de premsa posterior a la posada en llibertat d'Edgar Fernández també hi han participat les diputades sortints de la CUP Natàlia Sánchez i Maria Sirvent. Aquesta darrera ha insistit que la del regidor reusenc «no és una situació aïllada, ja són 3.000 les persones represaliades per haver defensat els drets del nostre poble».