Fotomuntatge dels fugitius Alison Graecey i Christopher Jones amb fons d'unes mans esposades

La busquen per homicidi durant 10 anys i acaba detinguda a Espanya en sortir a la tele

El desembre de 2011 es va enfonsar una de les seves embarcacions en un sinistre que li va costar la vida a una persona

La fugida de la britànica Alison Gracey, acusada d'un delicte d'homicidi, ha acabat després de 10 anys amb la seva detenció a Espanya.

Ahir va comparèixer davant l'Audiència Nacional, que ara haurà de decidir sobre la seva extradició als Estats Units. No obstant això, la dona ha defensat la seva innocència i demana la seva posada en llibertat.

Alison Gracey és una dona de 54 anys originària del nord d'Irlanda. Estava en cerca i captura des de l'any 2011 per homicidi involuntari i falsedat documental. Ella i el seu marit, que també es troba en parador desconegut, portaven una empresa on fa 10 anys va ocórrer un sinistre.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

L'empresa de lloguer de vaixells que regentaven Alison Gracey i Christopher Jones es dedicava a fer excursions de busseig a Florida. El 18 de desembre de 2011, una de les seves embarcacions es va enfonsar amb dues persones dins. Un d'ells es va salvar, però Aimee Rhads, un home de 36 anys, va morir.

Segons la Fiscalia, el vaixell estava «en condicions extremadament dolentes per sortir a navegar», ja que «amb freqüència s'omplia d'aigua». Dos anys abans, les autoritats els havien prohibit transportar persones a l'embarcació. És més, els seus treballadors els hi van advertir en diverses ocasions dels problemes.

Acusada d'un delicte d'homicidi

La Fiscalia els va acusar d'un delicte d'homicidi involuntari, castigat entre 1 i 4 anys de presó. A més, ni Alison ni el seu marit eren nord-americans i, segons la legislació, no podien ser propietaris d'una embarcació com aquesta. Per això se'ls va condemnar també per un delicte de falsedat documental.

D'acord amb l'escrit d'acusació, «van convèncer a un empleat del seu negoci perquè signés un certificat de titularitat de l'embarcació per evadir la llei». Després d'haver-se declarat els càrrecs contra ells, els dos van decidir fugir de la justícia. Des de llavors, estaven entre els delinqüents més buscats d'Amèrica.

Aparició en una cadena de màxima audiència

La fugida dels dos imputats semblava haver acabat el juny de 2015, quan van ser arrestats a l'illa caribenya de Sint Maarten. Però les autoritats els van posar en llibertat sota fiança i van tornar a escapar. L'última vegada havien sigut vistos a França, l'any 2017.

Amb el cartell d''America's Most Wanted' van aparèixer fa uns mesos els rostres d'Alison i el seu marit a la tele. Va ser a la cadena Fox, un dels canals de més audiència als Estats Units. A més, van mostrar una recreació de la delinqüent fugida en 3D i donant voltes a la seva silueta.

«És rossa, però pot haver-se canviat el cabell», explicava a tota l'audiència la presentadora Yodit Tewolde. L'aparició del cas a la tele va ajudar a reactivar la recerca d'aquestes dues persones a tot el món. Així doncs, la seva detenció va acabar tenint lloc poc després al nord d'Espanya.

Alison va ser detinguda a Biscaia el passat 4 d'abril, i ahir va comparèixer davant la justícia amb una samarreta blanca, uns pantalons texans i un característic bru. No semblava la persona de la imatge que havien difós mesos abans les televisions americanes. D'altra banda, va necessitar un intèrpret per defensar la seva innocència.

La fiscalia demana la seva extradició

El Consell de Ministres va autoritzar el passat mes de juny la tramitació de l'expedient d'Alison per a la seva extradició. Però ara, la justícia haurà de decidir sobre l'enviament de la presumpta homicida als Estats Units. Per això, la defensa ha argumentat que el delicte ha prescrit, i ha demanat la seva posada en llibertat.

Però la Fiscalia ha al·legat que els temps judicials no són els mateixos a Espanya que als Estats Units. Segons el seu punt de vista, no es tracta de si Alison és innocent o culpable, sinó de si ha de ser extradida o no. Així que, defensa que ha de ser extradida perquè sigui jutjada per la justícia nord-americana.

Segons la defensa, la resta dels encausats van ser jutjats i alliberats, i ha sol·licitat «que no s'acordi l'extradició». Així mateix, el fiscal ha assenyalat que «no calia que hi fos, ni que hagués falsificat el document per mantenir la seva entrega als Estats Units».