L'exvicepresident primer del Parlament, Josep Costa, en roda de premsa

Detenen l'exvicepresident del Parlament Josep Costa

S'havia negat a comparèixer al TSJC a mitjans de setembre

L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha sigut detingut. Els Mossos d'Esquadra ho han fet aquest dimecres per l'ordre judicial que hi havia per fer-lo comparèixer davant del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC).

Costa estava citat davant del tribunal com a investigat a mitjans de setembre per desobeir el Tribunal Constitucional. En concret, per permetre el debat al ple sobre la monarquia i l'autodeterminació.

En aquell moment, però, Costa va decidir no presentar-s'hi. El seu argument era que ell no reconeix el tribunal per jutjar cap acord del Parlament. A més, no estava «disposat a establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors, que no entenen la separació de poders». 

Josep Costa no va comparèixer al TSJC

L'exvicepresident primer de la Mesa del Parlament Josep Costa ja va avisar via Twitter que no acudiria a declarar com a investigat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una citació que anava darrere d'un altre exmembre de la Mesa de JxCat, Eusebi Campdepadrós.

Al llarg del 15 de setembre, abans que ell, també van declarar l'expresident de la cambra Roger Torrent i l'exsecretària quarta Adriana Delgado. 

En el seu missatge, Costa deia que no reconeixia el tribunal per jutjar cap acord del Parlament. En aquest sentit, assenyalava que no estava «disposat a establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors, que no entenen la separació de poders».

«L'objectiu és derrotar-los a Europa», concloïa el vídeo que havia penjat a les xarxes. Costa i els altres tres exmembres de la Mesa estan investigats per suposadament desobeir el Tribunal Constitucional en permetre debatre sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019.

El TSJC es va reservar la possibilitat de citar-lo «mitjançant la força pública»

Després de no presentar-se davant dels jutges, Josep Costa penjava al seu compte de Twitter el document en què la magistrada assenyala que no el citarien per segon cop. En aquest escrit s'assenyalava que la incompareixença «va ser conscient i voluntària».

A més, es remarcava que la instructora té facultats «per fer-lo comparèixer mitjançant la força pública» en el moment en què ho consideri imprescindible. Aquest dia, ha estat aquest dimecres 27 d'octubre, més d'un mes després de la primera citació.

El text també assenyalava que Costa tenia dret a comparèixer voluntàriament i a declarar si ho estima oportú.

«Mira que per a alguns era obvi que si no em presentava a declarar, ordenarien la meva detenció immediata», escriu Costa. «Però a l'hora de la veritat, la fiscal no s'ha atrevit a demanar-ho, i la magistrada (que en té més ganes que Vox) s'ho ha hagut de pensar i ha dit que ara no, que més endavant», continua en una piulada.