Pla mig de Pedro Sánchez

Nou xec del govern espanyol de 90 euros: qui hi pot optar i com es pot aconseguir

El Govern aprova un paquet de mesures per a mitigar l'impacte de la pujada del preu de la llum

El preu de la llum està pels núvols i el govern espanyol ha passat a l'acció per a atenuar aquesta forta pujada de la tarifa.

Ahir, al Consell de Ministres es va donar llum verda a unes mesures per a suavitzar l'impacte de l'increment del preu de la llum a les llars més vulnerables.

El paquet inclou un augment de la cobertura del bo social elèctric i tèrmic per a aquestes famílies. Així doncs, se'ls rebaixarà la factura de la llum fins al 70%. Es donarà un 'xec calefacció' valorat en 90 euros per a assegurar-los el confort tèrmic durant els mesos més freds de l'any.

La mesura serà finançada per les grans comercialitzadores, que estan obligades a donar subministrament als consumidors vulnerables. Els descomptes seran del 25% al 60% de manera general i del 40% al 70% per als casos severs.

Primer pla de Teresa Ribera llegint uns papers al senat
Teresa Ribera ha anunciat diverses mesures per a esmorteir la pujada del preu de la llum | GTRES

L'alça de la protecció serà temporal i durarà fins a finals de març del 2022. Amb tot, beneficiarà més d'1,2 milions de consumidors. Des de la primavera, el Govern espera que els preus de l'energia es col·loquin als nivells anteriors a l'estiu passat.

«Esperem que estigui disponible al desembre», afirma Ribera sobre el 'xec calefacció'

Pel que fa al xec en qüestió, els fons sortiran del Ministeri de Transició Ecològica. Mentrestant, les comunitats autònomes seran les encarregades de procedir al pagament. «Esperem que estigui disponible al desembre», ha sentenciat la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una roda de premsa.

 

D'altra banda, l'Executiu aprofita el nou decret llei per a canviar la destralada aplicada a les elèctriques i reduir-ne el fort impacte.

Teresa Ribera ha justificat la modificació per a donar «més transparència» a la regulació. Així, deixa fora de l'ajust les elèctriques que signin amb la indústria contractes de subministrament a preu fix i que no incloguin el gran increment del megawatt per hora al mercat majorista.

La vicepresidenta quarta Teresa Ribera i Pedro Sánchez, en una imatge d?arxiu.
La vicepresidenta Teresa Ribera amb el president del Govern, Pedro Sánchez | GTRES

«Així és possible donar compliment a la previsió de mantenir els preus sense modificació en la cobertura als industrials, que volem que s'ampliï un any més», ha dit la vicepresidenta.

Per contra, el govern de Pedro Sánchez es posarà més dur amb les elèctriques i farà que sigui obligatori oferir més informació a l'operador del sistema. L'objectiu és entendre millor com és el procés de formació de preus. Afectarà les grans elèctriques amb negocis de generació, distribució i comercialització de llum.

Així mateix, Ribera ha explicat que estudien altres mesures per a abaixar els ingressos de les instal·lacions renovables i de cogeneració «garantint-ne la rendibilitat raonable».

Quinze dies amb el preu de la llum per sobre dels 200 euros

Tot i l'estabilització en nivells propers (però que superen els 200 euros per megawatt hora), avui el preu de la llum torna a anar a l'alça. Així es desprèn de les xifres publicades per l'operador del mercat ibèric de l'energia (OMIE).

La llum arribarà fins als 226 euros per MWh, el vuitè preu més alt de la història al mercat majorista espanyol. A més, serà un 4,8% més car que ahir.

Una dona escalfa les mans sobre un radiadior
El preu de la llum s'ha disparat els darrers mesos | iStockPhoto (Zvonko1959)

Si bé no és el dimecres més car, sí que és el vuitè dia més car de la història a Espanya i un 12% més car que dimecres passat.

Tot i aquesta pujada, els preus de la llum comencen a donar certs senyals d'estabilització, ja que l'escalada del preu del gas natural ha frenat als mercats internacionals.