Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària

Els deutes que l'Agència Tributària anul·la del tot, amb algunes condicions

Hisenda perdona a certs contribuents els diners que deuen

Alguns contribuents rebien amb satisfacció una de les darreres mesures adoptades per l'Agència Tributària. La manera d'actuar d'aquest organisme amb aquells que mantinguessin deutes pendents patirà una certa variació. En concret, se'ls perdonarà aquesta quantitat, sempre que compleixin una sèrie de requisits.

En concret, els deutes inferiors a 3 euros a 1 de juny de 2022 quedaran totalment anul·lats. Així ho recull una resolució conjunta de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat i de la Direcció General de l'Agència Tributària. I apareix recollit al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 10 de novembre de 2022.

En aquesta resolució, que va entrar en vigor 15 dies després de la seva publicació, es recullen les raons per les quals es pren aquesta mesura. Es procedeix a l'anul·lació i a donar de baixa en comptabilitat les liquidacions en què resulti un deute pendent inferior a 3 euros.

Expliquen que no se seguirà amb el procés recaptatori per causes «estrictament econòmiques». Pel que sembla, es tracta d'una xifra molt baixa per a tot l'esforç que requereix dur-ne a terme la recaptació. Per tant, no els interessarà tant perseguir aquests deutors, ja que implica un desemborsament més gran que el que es recupera caçant-los.

Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro
Els deutes inferiors a tres euros seran perdonats per Hisenda | Getty Images

Cal deixar clar que no tracta d'un gest de bona voluntat per part de l'Agència Tributària. Així ho deixen clar en la seva explicació, ja que indiquen que no val la pena destinar tants recursos per recaptar imports tan reduïts.

Encara que no es tracti d'una quantia especialment elevada, sí que són molts els contribuents que se'n veuran beneficiats. Ens referim principalment a tots aquells que tinguin deutes mínims amb Hisenda. Es prendran com a referència els comptes a data 1 de juny de 2022.

En cas que el deute superi aquesta quantia, l'obligació d'assumir-la seguirà com fins ara. Res no t'eximirà de tornar aquesta part que pertany al fisc.

Per a aquest organisme resulta insignificant tot allò pendent de cobrament que es trobi per sota dels 3 euros. No els surt rendible perdre temps a recuperar-lo, encara que sí que seguiran pendents dels que deguin 3 euros i 1 cèntim, per exemple.

L'explicació de l'Agència Tributària

L'Agència Tributària indica que el que es busca amb tot això és evitar accions recaptatòries que impliquin «un nul profit» per a la Hisenda Pública.

Es refereixen principalment a les «liquidacions l'exacció de les quals genera uns costos superiors als recursos que es puguin derivar d'aquelles», incideixen. Davant d'això, es va aprovar la mesura d'anul·lar i donar de baixa en comptabilitat tots aquells deutes pendents de recaptació per sota de 3 euros.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla
L'Agència Tributària no vol que se'n faci un nul profit | Europa Press

Els terminis per pagar a Hisenda

A molts contribuents els haurà sortit la darrera declaració de la renda a pagar. En funció de la quantia, tenen la possibilitat de fer l'abonament fraccionat en dos terminis. Acostuma a ser el sistema escollit per la majoria quan la xifra s'excedeix de certa quantitat.

El primer abonament es va carregar el 30 de juny passat i correspon al 60%. Per la seva banda, el segon encara trigarà unes quantes setmanes a passar-se al banc. Es tractarà del 40% restant i no ho haurem de pagar fins al novembre.

Des de l'Agència Tributària recorden que els contribuents sense liquiditat poden ajornar el pagament fins a un màxim de 12 mesos. Per això cal que el deute superi els 30.000 euros.

Indiquen que pot ser acceptat o denegat i a més resulta incompatible amb el pagament fraccionat. Per això caldrà marcar pagament «no fraccionat» a la web de l'organisme i «reconeixement de deute amb sol·licitud d'ajornament».