Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diversos bitllets de 200 euros i una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i amb alguns interrogants de colors sobre el cap

Si els teus deutes superen uns diners concrets, entres al llistat de morosos el 2024

Les persones que deuen diners poden figurar en un registre on la reputació personal i financera estan en joc

La situació econòmica dels ciutadans no sempre és la ideal, i és possible que moltes persones tinguin deutes pendents. Afrontar aquests pagaments sol ser complicat a causa de la manca d'ingressos o de dificultats diverses, però aquesta situació pot portar-te a aparèixer a la llista de morosos.

L'incompliment de les obligacions financeres és un dels motius principals per ser inclòs en aquest registre. Les factures pendents, un préstec vençut o l'impagament de certes compres són altres de les causes. Les conseqüències poden ser negatives a curt i mitjà termini, ja que a banda d'haver de saldar els deutes, és possible que les entitats et deneguin algunes operacions.

Quin és el deute mínim per ser inclòs a la llista?

A Espanya, els llistats més populars són elaborats per l'Associació Nacional d'Entitats de Finançament (ASNEF) Experian Bureau Empresarial, Infodeuda i el Registre d'Impagats Judicials (RIJ).

El llindar mínim per estar a la llista de l'ASNEF és de 50 euros per a particulars, i 300 euros per a empreses. Tot i això, els diners no són el factor més important per estar inclosos, sinó la manca de capacitat i/o la voluntat per saldar el deute sense justificació vàlida.

Com comprovar si figures a la llista de morosos?

Per verificar si apareixes en un dels llistats, cal que enviïs una sol·licitud a l'entitat que gestiona el registre corresponent. Després, cal omplir un formulari disponible a la pàgina web de les llistes de morosos. A l'hora de completar tota la informació, has de facilitar el vostre nom o raó social, número d'identificació (DNI, NIF o CIF), i la vostra adreça de correu electrònic o postal.

En la resposta podràs comprovar si estàs inscrit al registre, i et diran els diners que deus. També et faran saber quines entitats han consultat les teves dades i les possibles conseqüències d'aparèixer al registre.

En cas de no saldar el deute, les teves dades poden romandre al registre de morosos durant un màxim de sis anys.

Imatge de fons d´una persona mirant factures en un ordinador i una altra d´unes mans amb molts bitllets d´euros
Aparèixer a la llista de morosos pot portar greus conseqüències | Getty Images

Com es pot sortir de la llista de morosos?

Hi ha dues opcions per deixar d'aparèixer al registre de morosos. La primera –i més lògica– és pagar el deute. Un cop s'efectuï l'abonament corresponent, el teu nom s'eliminarà.

L'altra alternativa és impugnar el deute: Si creus que el deute no és vàlid o que no hi ha motius per estar a la llista, pots recórrer. Si la resolució és favorable, deixaràs de romandre a la llista de morosos.

Tot i creure que el teu nom ja no figura a cap llista, hauries d'assegurar-te que realment és així. Posa't en contacte amb l'administrador del registre per confirmar la teva sortida i verificar que el deute s'ha pagat correctament.