Foto d'uns cotxes aparcats.

La DGT aclareix el significat real de les matrícules de colors

Aquests són els significats dels distintius automobilístics segons el color

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha decidit deixar finalment les coses clares sobre les matrícules dels cotxes. Parlem de la part del vehicle en què més ens solem fixar, sobretot quan es tracta d'alguna cosa fora del comú, sigui per les lletres, el lloc de procedència o el color.

Encara que les que predominen a les nostres carreteres són blanques, és probable que de tant en tant et creuis amb matrícules blaves, verdes, vermelles o grogues. No es tracten de distintius tunejats, tots estan homologats per la DGT i tenen un significat específic.

La DGT aclareix el significat de les matrícules dels cotxes segons el color

De la mateixa manera que cada vehicle compleix una funció diferent segons les qualitats, les matrícules també serveixen per diferenciar aquestes característiques. És per això que, amb el pas del temps, la DGT s'ha vist amb la necessitat d'incloure noves normes de trànsit, tenint en compte les particularitats de què disposa cada tipus de transport.

Com s'ha comentat, aquesta qüestió també afecta a l'hora de matricular els vehicles, que comptaran amb un o altre distintiu tenint en compte les seves propietats i funcions.

Actualment, a Espanya hi ha fins a 13 tipus de matriculació que combinen tons i nomenclatures diferents. Tot i això, i per fer una identificació més simple, també és possible classificar els distintius per colors. En total, hi ha 5 tonalitats diferents.

1. Matrícules blanques

Són les matrícules que predominen a les nostres carreteres i són les més comunes i visibles. Tot i això, també han anat evolucionant al llarg dels últims anys.

Segur que molts ciutadans encara recorden com eren les matrícules fins a l'entrada dels anys 2000. Destacaven per portar un distintiu provincial alfanumèric, amb una o dues lletres inicials que indicaven la província de procedència del vehicle en qüestió.

Encara avui dia es poden veure de tant en tant, tot i que no són les més comunes, tenint en compte que ja fa 22 anys que no es fan. Per contra, les noves matrícules implantades i actualment vigents destaquen per haver suprimit aquest distintiu provincial. Es tracta d'un sistema adaptat a escala europea i consisteix en quatre números i tres lletres.

2. Matrícules blaves

Són les darreres a arribar. Aquesta mena de distintius van ser pensats amb la implantació dels vehicles de transport amb conductor, també coneguts per les sigles VTC. És un senyal per identificar aquests vehicles que compleixen una funció específica. La DGT va informar els propietaris de l'obligació de comptar amb una matrícula posterior de color blau.

Foto d'una matrícula blava
La matrícula de color blau és la més nova | ESPAÑA Diario Tips

3. Matrícules grogues

Les matrícules grogues no només es diferencien de les altres pel color, la seva forma i mida també són diferents. En aquest cas, van ser dissenyades per distingir els ciclomotors de fins a 50 centímetres cúbics i compten amb la particularitat que són verticals.

4. Matrícules vermelles

Aquesta classe de matrícules se solen utilitzar per a transports en període de matriculació o baixa per transmissió, així com per a remolcs i semiremolcs de camió amb un límit de fins a 750 quilos. A més, les matrícules d'aquest color també compleixen una altra funció.

Foto d'una matrícula vermella
La matrícula vermella té diverses funcions | ESPAÑA Diario Tips

Segur que mai t'has creuat amb un cotxe amb una matrícula vermella i no l'has sabut identificar. Això és perquè potser es tracta d'un vehicle que encara no ha sortit al mercat. Per tant, els distintius vermells també es fan servir per diferenciar aquells models nous que es troben en període de prova.

5. Matrícules verdes

Les matrícules de color verd poden ser de les més difícils de trobar perquè no són tan comunes, o almenys no tant com les altres. L'ús d'aquestes matrícules és temporal.

Serveixen per distingir els vehicles nous, d'origen estranger, que es troben en tràmit d'espera per obtenir la matrícula reglamentària oficial, la blanca. És un permís de circulació temporal amb una vigència màxima de dos mesos.

Foto d'una matrícula verda
La matrícula verda té un ús temporal | ESPAÑA Diario Tips