Margarita de Val

Margarita del Val avisa de l'aparell que val més tenir a casa teva per Nadal

La recomanació que ha llençat la coneguda viròloga

La coneguda viròloga Margarita del Val s'ha tornat a pronunciar sobre les pròximes setmanes. De fet, la investigadora s'ha atrevit a revelar quin seria el millor regal que podríem tenir a casa aquest hivern. Es tracta d'un aparell extremadament útil, que Margarita considera essencial els mesos vinents.

Encara que la situació de la pandèmia hagi canviat, es continuen detectant nombrosos casos de Covid-19 cada dia. Les vacunes han ajudat molt a pal·liar els símptomes i efectes del virus, però això no vol dir que ens n'hem d'oblidar. Els experts repeteixen per activa i per passiva la importància de respectar algunes mesures de prevenció.

Una és la ventilació als llocs tancats. Fins ara els espais estaven airejats amb finestres i portes obertes, però amb l'arribada de l'hivern, s'origina una incògnita nova. Com esquivarem els contagis sense necessitat de passar fred? La viròloga i científica del CSIC Margarita del Val té la resposta.

A la conferència que va oferir sobre malalties infeccioses i salut global a Saragossa, del Val va advertir sobre aquesta temporada. «Serà pitjor que la de l'any passat pels contagis de Covid i altres virus», va afirmar. Per aquest motiu, la científica va presentar la solució per mantenir els espais nets sense passar fred: la purificació de l'aire.

L'aparell que Margarita del Val recomana tenir a casa a l'hivern

Margarida del Val és conscient que hi ha una incompatibilitat entre la ventilació i l'estalvi d'energia. Tenint en compte els preus que hi ha, no és conseqüent obrir les finestres i tenir la calefacció encesa alhora. Tot i això, ofereix una alternativa que pot servir d'ajuda ara que s'acosten els àpats i celebracions grupals en llocs tancats.

El millor per evitar els contagis aquest hivern, segons la viròloga, són els purificadors d'aire amb filtre HEPA, que retenen els virus i netegen l'ambient. Del Val també ha destacat la funcionalitat d'aquests aparells en comerços i llocs públics, ja que tenen un efecte quan un es treu la mascareta.

La crítica sobre la pandèmia

Durant la conferència a Saragossa, del Val no va deixar passar l'oportunitat per queixar-se sobre la gestió postpandèmica. La científica va condemnar el fet que no es donés prioritat a ensenyar altres tècniques més específiques per evitar els contagis. 

A banda de distància, higiene i mascareta, la viròloga opina que els ciutadans haurien de tenir coneixements sobre el control de mesuradors de CO₂. D'aquesta manera qualsevol podria controlar la qualitat de l'aire. «Hem après molt en aquesta pandèmia, però no hem pensat a dissenyar aparells senzills i econòmics que ens donin les eines per tenir un aire més net», comentava al seu discurs.

Del Val assegura que hi ha la possibilitat que una nova variant de la Covid aparegui sense avisar. Tot i això, veu amb positivitat el fet que òmicron continuï regnant després de la seva irrupció fa deu mesos.

«És la variant més longeva que hem tingut fins ara. A més, és tres vegades més lleu que la Delta», destacava la científica. Del Val va afegir que gran part de la població s'ha infectat amb aquesta variant i, per tant, la immunitat general és més potent.

Mascaretes al transport públic

Margarita del Val no va desaprofitar l'ocasió i va fer referència a la vigent normativa sobre l'ús de la mascareta al transport públic. Tot i ser una acció obligatòria, molts ciutadans ja no creuen en la necessitat de continuar aplicant aquest ús.

No obstant això, la científica es posiciona a favor de continuar mantenint aquesta ordre. Segons del Val, la mascareta té un ús casual i en moments determinats que ajuda a disminuir els contagis de coronavirus i altres malalties infeccioses.