Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona conduint un vehicle amb un cercle d'advertiment sobre l'ús del sistema de ràdio.

Avís de la DGT: només així pots escoltar música al cotxe mentre condueixes

Les multes de la DGT per fer-ho malament oscil·len entre els 100 i els 3.000 euros, depenent de la gravetat del cas

Per a molts, no hi ha res més plaent que conduir al ritme de la seva música preferida, sentint la llibertat de la carretera. No obstant això, aquest hàbit quotidià es pot convertir en un costós error si no es prenen certes precaucions.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat el focus als riscos associats a portar la música a un volum excessiu mentre es condueix. A més, és una acció que pot comportar sancions econòmiques importants, que poden assolir fins a 3.000 euros.

Una imatge que mostra una carretera amb trànsit intens i un cercle superposat que destaca una orella i una mà tocant-la, suggerint l'impacte del soroll del trànsit a l'audició.
La música impedeix escoltar els sorolls dentorn, una acció necessària per a la conducció segura | Pixelshot, Getty Images

Què diu la DGT sobre la música al cotxe?

La DGT estableix que conduir amb la música massa alta pot ser motiu de sanció . El límit de volum permès és de 87 decibels (dB). Superar aquest llindar no només pot provocar distraccions al volant, sinó també contribuir a la contaminació acústica. Un fet que pot afectar altres conductors, vianants i ciclistes.

Les sancions per aquesta infracció poden variar significativament. Les multes que oscil·len entre els 100 i els 3.000 euros, depenent de la gravetat del cas i del context en què es produeix.

Raons per a la sanció per escoltar música al cotxe

La música alta pot ser un factor de risc a la conducció. Quan el volum és excessiu, el conductor pot no sentir sons de l'entorn com sirenes d'emergència, botzines o senyals acústics del mateix cotxe. Aquesta manca de percepció augmenta el risc d'accidents.

El soroll fort també pot resultar molest per als residents en àrees urbanes i afectar la qualitat de vida en aquests entorns.

Muntatge amb un cotxe dels Mossos d'Esquadra indicant un accident i un cercle amb una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques
Les sirenes dels vehicles d'emergència sempre han de ser escoltades pels conductors | Europa Press

Hi ha diversos escenaris en què la DGT pot decidir sancionar pel volum de la música. Per exemple, si un policia de trànsit atura un vehicle i percep que supera els 87 dB, el conductor pot ser multat.

Consells per evitar ser multat

Per evitar sancions pel volum de la música al cotxe, segueix aquestes recomanacions:

  • Control del volum: mantingues el so de la música a un nivell que et permeti escoltar clarament els sons del trànsit.

  • Ús de dispositius: utilitza sistemes d'àudio de qualitat que no necessitin estar a un volum molt alt per oferir un bon so.

  • Atenció a l'entorn: sigues conscient de l'entorn on condueixes. A àrees residencials oa prop d'hospitals i escoles, és especialment important mantenir el volum baix.

  • Ajustaments en estacionar: quan estacions el cotxe, redueix el volum de la música per evitar molèsties als veïns i transeünts.

Una persona ajusta el volum de la ràdio del cotxe mentre un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit fa un control a la carretera.
La música alta pot ser un factor de risc en la conducció | Europa Press, Getty Images de PORNCHAI SODA, catalunyadiari.com

A més de les sancions econòmiques, infringir aquesta normativa pot tenir més conseqüències. Reincidir en aquest tipus d'infraccions pot portar a l'acumulació de sancions. Això pot afectar el vostre historial de conducció i resultar en sancions addicionals, com la retirada de punts del carnet de conduir.

Multes relatives amb la música, poden generar també problemes amb l'assegurança del cotxe, ja que algunes pòlisses poden incloure clàusules relacionades amb el comportament del conductor i les multes rebudes.

Ja ho saps, la propera vegada que vulguis escoltar música al teu cotxe, mantingues el volum de la música en un nivell segur. D'aquesta manera evitaràs multes i contribuiràs a una conducció més segura i una millor convivència a la via pública.