Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona parlant per telèfon mentre condueix i un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit en un cercle vermell.

La DGT prohibeix fer servir el mòbil al cotxe: aquest és l'únic cas permès

Hi ha algunes excepcions on es permet l'ús del mòbil al cotxe, sempre que no interfereixin en la conducció

Actualment, els telèfons mòbils han esdevingut una extensió de les nostres mans, una eina indispensable a la nostra vida quotidiana. Tot i la seva omnipresència i utilitat, quan ens posem al volant, l'ús del mòbil no només és imprudent, sinó que pot ser mortal.

Aquesta dependència tecnològica entra en conflicte directe amb una pràctica essencial per a la seguretat viària. Per això, la DGT és molt clara a l'hora de regular l'ús del mòbil mentre es condueix.

La normativa actual prohibeix explícitament qualsevol manipulació del mòbil mentre està al volant. Fins i tot quan el vehicle està aturat en un semàfor o en un embús.

Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil
Si et sorprenen usant el mòbil, les multes podrien arribar als 200 euros | Pexels, Europa Press

Ús del mòbil en suport: és legal o no?

Molts conductors utilitzen suports per al mòbil al cotxe, creient que és una forma segura i permesa d'utilitzar el dispositiu. Tot i això, segons la DGT, la utilització del mòbil en qualsevol circumstància que impliqui manipulacióestà prohibit i pot ser motiu de multa . Fa referència a escriure missatges, fer trucades sense mans lliures, col·locar música i qualsevol tipus de manipulació.

El mòbil pot estar col·locat en un suport homologat al quadre de comandament, però no ha de ser manipulat durant la conducció. Això vol dir que, encara que el dispositiu pot estar visible, no es pot tocar ni utilitzar manualment mentre es condueix.

La DGT considera l'ús del mòbil en un suport com una distracció al volant, una infracció greu que pot comportar multes significatives. Els preus a pagar poden variar des dels 200 euros fins a la retirada de 6 punts del carnet de conduir. Tot dependrà de la gravetat i les circumstàncies específiques de la infracció.

Aquesta mesura s'implementa per garantir la concentració del conductor a la carretera i reduir els accidents per distracció.

Muntatge amb persona conduint i un mapa amb xinxetes
Es recomana cercar la ruta per conduir abans de començar la marxa | Welcomia

Casos específics i excepcions de la DGT

Hi ha algunes excepcions on es permet l'ús del mòbil al cotxe. Sempre que no interfereixin amb la conducció i s'utilitzin sistemes de mans lliures.

Per exemple, utilitzar el GPS del mòbil és legal si està fixat en un suport i no requereix manipulació mentre es condueix. No obstant això, fer trucades o enviar missatges de text continua estant prohibit fins i tot si s'utilitza un suport .

Recomanacions de la DGT per complir amb la normativa

Per evitar multes i conduir de manera segura, considera aquestes recomanacions:

  • Utilitza sistemes de mans lliures . Si necessiteu fer una trucada, feu servir el dispositiu mans lliures del cotxe o un dispositiu Bluetooth per mantenir les mans al volant.

  • Programa la teva ruta abans de conduir . Configura el teu GPS o aplicació de navegació abans d'iniciar la marxa per no haver de manipular el mòbil mentre condueixes.

  • Evita distraccions . Enfoca la teva atenció a la carretera i redueix al mínim qualsevol tipus d'activitat que et pugui distreure, com ara l'ús del mòbil.

A més de les multes i la pèrdua de punts del carnet, no complir les normatives de la DGT pot tenir implicacions legals i d'assegurança. Un historial d'infraccions pot augmentar el cost de la pòlissa d'assegurança i, en casos extrems, pot resultar en la suspensió temporal o permanent del permís de conduir.

Sempre prioritza la seguretat i el compliment de les normatives de trànsit per garantir un viatge segur per a tu i per als altres usuaris de la via.