Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb expressió de sorpresa davant d'una bandera d'Espanya i diverses monedes d'euro.

La moneda espanyola per la qual paguen 2.000 euros i que podries tenir a casa

Si tens aquesta moneda al fons dels calaixos de casa teva, podries guanyar uns diners extra

A moltes llars espanyoles, les pessetes encara guardades en velles caixes poden amagar un tresor inesperat: una moneda de pesseta que podria valer fins a 2.000 euros.

Es tracta d'una peça encunyada el 1946 per Mariano Benlliure, notable per portar el retrat de Francisco Franco. Aquest descobriment ha despertat l'interès de col·leccionistes i aficionats a la numismàtica, que estan disposats a pagar sumes considerables per aquesta raresa històrica.

Bitllets i monedes d'Euro
Si tens aquesta moneda guardada a algun calaix de casa teva, estàs d'enhorabona | PixaBay

La pesseta, moneda que durant dècades va ser el símbol econòmic d'Espanya, té un valor nostàlgic i econòmic al mercat actual. Tot i que l'euro l'ha reemplaçat oficialment, moltes persones conserven pessetes a casa seva, sense saber que algunes d'aquestes monedes poden ser tresors autèntics per a col·leccionistes.

Una moneda que destaca entre les altres

La moneda en qüestió, encunyada per Manuel Marín el 1946, es diferencia pel disseny particular que inclou l'efígie de Francisco Franco. I és que va ser la primera moneda que la va incloure.

Tot i això, la seva rellevància resideix en el fet que Franco va demanar que paressin la producció, ja que es va fixar que la seva figura gravada en la moneda tenia una part més sobresortida a la banda posterior del cap.

Imatge de fons de diverses pessetes amuntegades i una altra d'una pesseta de l'any 1946, davant i darrere, amb la cara de Franco i l'escut de l'àliga imperial
Aquesta moneda és una de les més valuoses d'Espanya | Todocoleccion

Cosa que va fer que la seva imatge fos redissenyada per Manuel Marín el 1947 i que es llancés una nova tirada de monedes, deixant l'anterior com un tresor per als aficionats a la numismàtica.

Aquest detall històric no només augmenta el valor entre els col·leccionistes, sinó que també la converteix en un objecte d'estudi per entendre la història monetària d'Espanya al segle XX.

Quant pot valdre?

Segons experts en numismàtica, aquesta moneda pot arribar fins a 2.000 euros al mercat de col·leccionistes, depenent del seu estat de conservació i de la demanda en el moment de la venda.

Un home amb barba i ulleres, amb una expressió de sorpresa, és davant d'un fons de monedes antigues.
El valor d'aquesta moneda d'1 pesseta ronda els 2.000 euros | Getty Images, max-kegfire, Ludovic Debono

Aquest valor és significativament superior al valor nominal que tenia en circulació, cosa que reflecteix l'interès i la raresa de la peça dins l'àmbit col·leccionista.

Com identificar aquesta moneda?

Per a aquells que vulguin verificar si tenen una d'aquestes monedes valuoses, és important revisar amb cura les pessetes que tenen guardades.

La peça en qüestió és específica en el seu disseny i datació (1946) i porta la imatge gravada de Francisco Franco, cosa que es pot confirmar mitjançant una inspecció visual detallada.