Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona conduint, juntament amb una altra imatge d'un carnet de conduir i una altra amb gest sorprès

La DGT alerta: els conductors que surtin en aquest llistat han de tornar el carnet

El permís de circulació és fonamental per desplaçar-se amb automòbil, encara que hi ha situacions que obliguen a lliurar-lo a la Prefectura de Trànsit corresponent

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha emès un important avís adreçat a aquells conductors que haurien de tornar el permís de conducció obligatòriament.

Aquestes situacions abasten des d'infraccions greus fins a motius purament personals. La DGT té un llistat amb totes les condicions i requisits que cal donar per tornar el carnet.

La DGT et farà tornar el carnet de conduir en aquests casos

Conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues són algunes de les situacions més recurrents que porten a la pèrdua del permís de conduir. Si és així, l'implicat ha d'acudir a la Prefectura de Trànsit corresponent i lliurar el carnet. És important destacar que conduir sense la documentació pertinent es pot castigar amb multes de fins a 6.000 euros o penes de presó.

Un altre escenari que requereix la devolució del carnet és la denúncia de pèrdua o robatori. En cas de sol·licitar un duplicat i després trobar l'original, cal tornar la còpia a la DGT en un termini màxim de 15 dies. Incomplir la normativa pot incórrer en un delicte de frau en documents públics, la pena dels quals pot oscil·lar entre els 3 i els 6 anys de presó.

Així mateix, no superar els reconeixements mèdics i psicotècnics periòdics que demostrin les capacitats del conductor comporta la devolució del permís. D'altra banda, hi pot haver una suspensió temporal de mínim 6 mesos.

Les condemnes per delictes contra la seguretat viària o negar-se a passar un test d'alcoholèmia poden suposar una inhabilitació. A més, si ets estranger i resideixes a Espanya més de mig any, hauràs d'aprovar l'examen de conduir per obtenir una llicència nova per desplaçar-te en automòbil.

Per tant, la DGT és contundent en aquests casos i exposa de manera clara les situacions que exigeixen la devolució del permís de conduir. Circular sense carnet no només és un risc per a la seguretat viària, sinó que també pot comportar greus conseqüències legals i econòmiques.

A més, cal recordar que els permisos de conduir tenen data de caducitat, i la seva validesa és de 10 anys en el cas de conductors particulars. Cal renovar el permís personalment a la Prefectura Provincial de Trànsit corresponent.

Si marxes a viure a una altra província, has de comunicar la ubicació del nou domicili a la DGT en un termini màxim de 15 dies. També cal demanar un nou carnet amb les dades actualitzades a la Prefectura de Trànsit corresponent. Si no ho feu, podeu rebre una multa de 100 euros.