Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diverses monedes d?euro i una altra imatge d?una dona sorpresa

La moneda espanyola que ha disparat el seu valor per un error en què pocs han caigut

Una científica ha revelat un error en una moneda i ha posat en alerta els aficionats de la numismàtica

Els col·leccionistes de monedes tornen a agafar rellevància i la numismàtica va acollint més adeptes. Alguns exemplars adquireixen un valor incalculable amb el pas del temps, i moltes persones dediquen gran part de la seva vida a trobar els objectes més preats.

Els errors d'encunyació, la singularitat o el motiu de l'emissió són alguns dels elements que engrandeixen el preu d'algunes monedes. Moltes són commemoratives, i la seva circulació al mercat és escassa, cosa que fa que el seu valor sigui més gran.

Un exemple es va viure fa uns dies, quan la Policia Nacional va celebrar el 200è aniversari de la creació del cos amb el llançament d'una moneda de 2 euros. Té curs legal i es pot utilitzar per fer transaccions a tota la zona euro.

L'error en una moneda que pot multiplicar-ne el valor

Amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona, a Espanya es va emetre una moneda en honor a Margarita Salas. Va ser una bioquímica i investigadora espanyola, considerada pionera al camp de la biologia molecular a Espanya. Aquesta peça, valorada en 10 euros, es pot obtenir a la botiga de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre a un preu de 72,60 euros.

Al revers, juntament amb una cadena d'ADN i el símbol de la dona, hi ha la imatge de Margarita Salas. I a l'anvers apareix el rostre del Rei Felip VI. Tot i això, s'ha detectat un error científic que pot multiplicar el valor de la moneda.

La moneda en homenatge a Margarita Sales que en pot multiplicar el valor
La moneda en homenatge a Margarita Sales que en pot multiplicar el valor | @deborahciencia

Deborah García, doctora en Química, ha comptat en xarxes socials una fallada en la moneda, que rau en la representació de l'ADN a la moneda. "A l'esquerra de Sales, la molècula d'ADN és dextrogira (gir correcte) i a la dreta es torna levogira (gir incorrecte)", afirma. Aquest fenomen, conegut com a isomeria, es refereix a la disposició dels àtoms en una molècula.

Per fer-ho més clar i comprensible, García ha explicat que l'error està “en el sentit del gir de les cadenes d'ADN. A l'esquerra el sentit de gir és correcte –és ADN dextrogir–, però a la dreta canvia el sentit del gir –és ADN levogir–”.

"És com si a un costat de Margarita Salas les cadenes les hagués enrotllat un dretà, i a l'altra banda un esquerrà", ha relatat la doctora. A més, l'error es fa més evident perquè és dins del cercle morat del símbol de la dona a la moneda.

Tot i que algunes persones pensen que només es tracta d'una fallada de disseny, altres interpreten aquesta particularitat com un element que multipliqui el valor de la moneda en un temps. Els aficionats a la numismàtica hauran d'estar atents.