Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diverses monedes de pessetes i una altra d?un home amb gest sorprès i una altra d?una persona amb bitllets d?euros a les mans

Els col·leccionistes confirmen el valor real d'una moneda de 100 pessetes i sorprenen

El mercat de la numismàtica està de moda, però no tots els preus es corresponen amb el valor real de les peces, i això passa amb les pessetes

La numismàtica fa uns quants anys que es troba en auge. Això fa que la informació sobre la compravenda de monedes es multipliqui, cosa que pot donar lloc a confusió. Sobretot pel que fa al tema dels valors.

La informació falsa és cada cop més abundant, tal com ho confirmen els experts. Per aquest motiu, alguns han decidit parlar sense embuts sobre el perill d'adquirir algunes monedes que, suposadament, poden valer molts diners. Cosa que no passa en realitat.

La numismàtica està patint canvis

Els darrers temps, el mercat de la numismàtica ha experimentat un increment dels preus per diverses causes. Això s'ha convertit en una gran oportunitat per als especuladors, que intenten treure més diners per peces que no en valen.

Si estàs interessat en aquesta pràctica, tant per invertir com per passar el temps, cal estar al corrent de tota la informació que es pot trobar als diferents portals.

De forma general, no és estrany veure xifres exagerades per monedes comunes que qualsevol pot tenir a la butxaca. Ara bé, investigant una mica, la realitat és que aquestes peces tenen un valor de fins i tot menys d'un euro.

L''estafa' de les 100 pessetes de 1985

Això és el que fa que augmenti la importància de conèixer a fons què es ven o es compra. Un exemple clar és la moneda de 100 pessetes de 1985, que ha adquirit gran fama els darrers temps.

Es tracta d'un exemplar de pesseta que compta amb el bust del rei Joan Carles I i que alguns portals la destaquen com una "moneda miraculosa" el valor de la qual pot ser de 700 €. Això podria fer que molts s'interessin a adquirir-la, així com a buscar a casa per si la tenen.

Imatge de fons de diverses pessetes amb una imatge en primer pla de la moneda de 100 pessetes de 1985
La típica moneda de 100 pessetes no val tant com ens pensem | Numismática Llamas, Beachboy

Tot i això, l'expert Javier Mercado, de Col·leccionistas de Monedas, comparteix amb el mitjà Ideal.es que aquest valor és fals. A més, assegura que, com a molt, podria valer entre 13 € i 14 € actualment.

L'expert assegura que aquest preu de les pessetes no es correspon a la realitat

Per part seva, l'expert assegura que aquestes informacions sobre el valor de les pessetes són inventades i que no tenen res a veure amb la realitat del mercat de la numismàtica. Així mateix, afegeix que, perquè una peça tingui valor, ha de complir diferents característiques.

Algunes de les més importants estan relacionades amb la singularitat, el valor històric i, per descomptat, l'estat de conservació. Si no té algun d'aquests factors, malgrat que sigui antiga, no tindrà un valor significatiu.

Les 100 pessetes, fins i tot en un estat sense circulació, no arriben a superar els 20 € al mercat. Per això, sempre cal consultar un expert o un portal especialitzat per no caure en informació i preus falsos ni en comprar-la ni vendre-la.