Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diverses monedes d?euros i una altra imatge d?una dona amb gest de sorpresa

La nova i especial moneda de 2 euros que ha sortit aquesta mateixa setmana a Espanya

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre ha emès una nova moneda commemorativa que es pot utilitzar per a qualsevol transacció

L'ús dels diners en metàl·lic ha patit un descens generalitzat. Ara hi ha una gran facilitat de pagar amb la targeta de crèdit sense haver de posar el PIN o, fins i tot, apropant el telèfon mòbil al datàfon. Això ha provocat un augment clar d'aquest mètode per efectuar transaccions.

Tot i això, els bitllets i monedes segueixen circulant. El Banc d'Espanya s'encarrega de retirar els exemplars que s'han deteriorat i que no són aptes per a l'ús comercial, i el 2023 en va retirar més de 26.000. Així mateix, aquest dimarts 12 de març, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre va emetre una nova i particular moneda de 2 euros, de curs legal.

I és que la Policia Nacional, per commemorar els 200 anys de la seva creació, ja compta amb una moneda commemorativa amb validesa per a qualsevol mena de pagament a la zona euro.

La nova moneda dedicada a la Policia Nacional

L'exemplar té l'escut del cos policial, la inscripció "Policia Nacional 1824-2024" a la part superior i "Espanya" a la zona inferior. Tot envoltat per les 12 estrelles de la Unió Europea. La moneda ha passat tots els processos d'autenticació i el seu ús està totalment permès.

Muntatge amb conjunt de monedes de fons i nova moneda de 2 euros que entrarà en vigor el 2024
La nova moneda de 2 euros emesa per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre | Numismatica Visual, Pexels

Aquesta mesura va quedar recollida al BOE ETD/1202/2023, de 27 d'octubre. En total, s'han emès 1,5 milions de monedes que ja estan circulant per tot el país.

A més, també s'ha llançat una altra moneda de col·lecció de 10 euros pels 200 anys de la Policia Nacional. En aquest cas, a l'anvers apareix el Rei Felip VI, ja amb barba. Al revers surt el logotip del bicentenari del cos policial i les paraules servei, dignitat, entrega i lleialtat.

No és la primera vegada que Espanya llença una moneda commemorativa. El 2005 es va emetre un exemplar en complir-se el quart centenari de la primera edició de L'enginyós gentilhome don Quixot de la Manxa. A més, des del 2010 es dedica una moneda a Espanya a un lloc del país que sigui reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

D'altra banda, se n'han tret altres exemplars especials per motius excepcionals. El 2014, quan Felip VI va assumir la prefectura de l'Estat o el 2018, pel 50è aniversari del monarca. També el 2022, per la celebració del cinquè centenari de la primera volta al món i el 2023, per commemorar la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.