Imatge de fons d´un agent dels Mossos d´Esquadra i una altra imatge de diversos testimonis de plàstic

La policia avisa: abans d'obrir la porta de casa, fixa't en aquest petit detall

Els lladres tenen trucs per accedir als habitatges i els cossos de seguretat avisen sobre la importància de la prevenció i la vigilància

Els robatoris en habitatges segueixen a l'ordre del dia, i els mètodes per accedir a les llars es renoven a poc a poc. Les alarmes cada vegada són més sofisticades i la protecció de cases i pisos ha augmentat amb l'avenç de la tecnologia. Però els lladres també han actualitzat el seu repertori per ser indetectables i continuar actuant.

Ara, els delinqüents usen uns trucs per assegurar-se que l'habitatge estigui buit i que no hi hagi problemes per entrar i robar. Els cossos i les forces de seguretat han alertat en multitud d'ocasions del material utilitzat pels lladres.

Han emfatitzat en les mesures de prevenció per evitar ensurts. Ara, els Mossos d'Esquadra han reiterat la vigilància que cal tenir en entrar a casa.

La policia remarca que els lladres col·loquen una sèrie de marques a les portes, que es coneixen com a indicadors, per detectar si poden entrar a l'habitatge amb tranquil·litat. Els Mossos d'Esquadra han explicat que, en cas de trobar certs senyals a la porta de casa, cal trucar al 112. Coses com a petites peces de plàstic, fils de silicona o de pega o trossos de paper al pany o escuradents.

Diverses imatges en què es veu una porta tancada, també un agent dels Mossos d'Esquadra amb un plàstic rectangular a la mà i una altra on es veuen fils de plàstic doblegats
Els Mossos han assenyalat alguna cosa en què t'has de fixar a casa | Mossos d'Esquadra

Quines altres marques deixen els lladres a les portes dels habitatges?

Més enllà dels elements esmentats pels agents de la policia catalana, els lladres compten amb un ampli ventall de material per deixar marques a les portes. Els fils de cola són un dels més habituals, ja que són difícilment visibles. Aquests es col·loquen entre el marc i la porta, i el trencament significa que algú ha accedit a la casa.

Muntatge amb diverses imatges de la Policia Nacional mostrant una situació en què els lladres han deixat una peça en una porta per saber si hi ha gent o no a la casa
Els lladres usen moltes tècniques per descobrir si una casa és buida | Policía Nacional

Un altre dels trucs més utilitzats és trencar l'espiell. Aquest és un avís molt més perceptible per als llogaters, i pot donar lloc a robatoris de més o menys violència. Si els delinqüents veuen que no s'ha reparat, entenen que no hi ha ningú a dins.

D'altra banda, hi ha episodis més directes dels quals la policia també alerta. Fan malbé l'espiell, piquen al timbre, i com no es pot comprovar qui hi ha fora, l'inquilí obre la porta. D'aquesta manera, entren al domicili per força.

Així mateix, els lladres deixen marques de manera escrita. El rombe assenyala que la casa és buida, la X que els llogaters estan de vacances i el triangle indica que aquest habitatge ja ha estat assaltat.

La lletra W informa que es pot accedir a l'habitatge a la nit, mentre que la M vol dir que la llar està lliure al matí. Els números dins d'un cercle relaten els dies que l'habitatge és buit, i si hi ha quatre quadrats vol dir que hi ha un gos a dins.

La llista de signes i marques és àmplia, i es poden consultar en aquest enllaç. A més, la policia recomana vigilar de manera acurada les pistes que es poden donar en marxar de vacances. Incideix en la importància de tancar tots els accessos amb clau i no explicar gent de fora del cercle de confiança que la casa estarà buida durant un temps.