Dona contenta davant d'un ordinador amb una imatge destacada a la dreta de bitllets d'Euro

La forma d'assegurar-te un extra a la teva pensió quan et jubilis

La Seguretat Social ofereix una sèrie d'avantatges en cas que un treballador opti per demorar la jubilació

Molts treballadors volen arribar a la jubilació després d'una dura i llarga vida laboral. Hi ha certes feines que permeten retirar-se amb antelació en cas d'estar exposat a una activitat perillosa, o que el desenvolupament d'aquesta impliqui un índex de mortalitat elevat.

Tot i això, la llei també ofereix una llista de beneficis i incentius en la pensió d'aquelles persones que optin per demorar la seva jubilació. Va entrar en vigor des de l'any 2022 a causa de la 'Reforma Escrivà', que va ser impulsada pel Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions.

Aquesta normativa permet obtenir una sèrie d'avantatges als treballadors que decideixin endarrerir el final de la seva etapa al món laboral i compleixin amb uns requisits mínims.

Quins avantatges tenen els treballadors amb la jubilació demorada?

Segons informa la Seguretat Social, les persones que s'acullin a la jubilació demorada han de triar entre 3 opcions:

La primera és l'increment addicional del 4% per cada any complet cotitzat després d'assolir l'edat ordinària. Aquest complement s'afegeix a la quantia de la base reguladora acumulada pel treballador i, per tant, es rebrà un import de pensió més alt.

La segona opció és rebre una quantitat a tant alçat (una suma global) per cada any treballat de més, que dependrà dels anys cotitzats en arribar a l'edat de jubilació, i es percep en un pagament únic en el moment de la jubilació. La quantitat oscil·la entre 5.000 i 12.000 euros i varia en funció dels anys cotitzats. En cas d'haver treballat, almenys, 44 anys i 6 mesos, la quantia augmenta un 10%.

D'altra banda, hi ha una tercera opció que està disponible des del maig del 2023 amb la implementació del Reial decret 371/2023: seleccionar una fórmula mixta entre les dues opcions anteriors.

Aquesta es calcula en funció dels anys que s'allargui la vida laboral. La Seguretat Social explica que si has cotitzat entre 2 i 10 anys entre la data ordinària i la de jubilació, el complement es calcularà sumant:

  • Un percentatge addicional del 4% per cada any de la meitat del període. Per exemple, si has treballat 5 anys, calcularies el 4% de la meitat d'això 5 anys
  • Una quantitat a tant alçat (pagament únic) per la resta de temps treballat

En cas d'haver cotitzat 11 anys o més posteriors a l'edat ordinària de jubilació, el complement s'obté de la suma de:

  • Una quantitat a tant alçat (pagament únic) pels primers 5 anys cotitzats
  • Un percentatge addicional del 4% per cada any addicional que s'hagi cotitzat

Quins requisits cal complir per optar a la jubilació demorada?

La llei només permet jubilar-se més tard del que fixa l'edat ordinària si s'acrediten almenys 15 anys de cotització i si la persona ha complert aquesta edat ordinària.