Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella revisa uns papers, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Les opcions que et dona Hisenda si la Renda et surt a pagar i no tens els diners

L'Agència Tributària planteja una sèrie d'alternatives en cas que el contribuent tingui problemes per fer front a un possible deute

La Campanya 2023-24 de la declaració de la Renda comença el pròxim 3 d'abril. Milions de ciutadans hauran de presentar els seus comptes a Hisenda de manera obligatòria dins dels límits establerts per Hisenda. Així mateix, l'Agència Tributària ja ha habilitat un simulador, anomenat Renta Web Open, per calcular un resultat estimat.

En cas que, ja de manera oficial, la declaració surti a pagar i el contribuent hagi d'abonar una quantitat de diners més alta, es pot dibuixar un escenari complicat al no poder assumir els deutes corresponents. Per això, Hisenda planteja sèrie i ofereix una sèrie d'alternatives per a les persones que tinguin dificultats econòmiques.

Quines opcions planteja Hisenda?

El fisc permet la possibilitat de fraccionar el pagament en dos terminis , per tal que la persona implicada pugui afrontar aquest tràmit de la millor manera. El primer pagament correspondrà al 60% del deute, i s'haurà d'abonar abans del 30 de juny, mentre que l'altre 40% s'haurà de pagar al mes de novembre.

Per dur a terme aquesta acció, només cal seleccionar l'opció de 'pagament fraccionat' en completar la declaració i proporcionar les dades necessàries. Es podrà fer el pagament mitjançant domiciliació bancària, de forma electrònica o efectuant un ingrés en efectiu amb un document de pagament en un banc.

El contribuent també es pot acollir a un ajornament del pagament , amb un termini màxim de 24 mesos i només serà disponible per a aquells deutes inferiors als 50.000 euros. Tot i això, els pressupostos generals de l'Estat assenyalen que aquesta alternativa compta amb l'afegit d'un interès del 3,75% a l'import corresponent.

Aquesta opció es fa mitjançant pagaments mensuals, i la persona té la llibertat de fixar la quantitat que vegi necessària fins a completar l'ingrés íntegre deute dins dels marges previstos. A més, l'ajornament no requereix cap mena d'aval ni garantia bancària.

L'ajornament es pot sol·licitar marcant la casella de 'No fraccionat' dins de la finestra del pagament, a l'hora de presentar la declaració de la Renda. Després caldrà marcar l'opció 'altres modalitats de pagament', després 'reconeixement de deute' i finalment prémer a 'tramitar deute'.

La declaració de la Renda es pot fer per telèfon, a través d'internet o de manera presencial. La campanya 2023-24 s'acabarà l'1 de juliol.