Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella de joves ensenya les claus de casa seva, amb una imatge de diversos bitllets

El teu propietari ha de baixar-te el lloguer amb el nou límit que marca el govern?

El Ministeri d'Habitatge llançarà un índex de referència del preu del lloguer a partir del 13 de març, i es podrà aplicar a unes zones específiques

El mercat de lloguer viu una situació difícil a Espanya. Els preus s'han encarit de manera substancial els darrers anys, i gran part de la població destina un percentatge elevat dels seus ingressos mensuals a pagar pel seu habitatge.

El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana va publicar unes dades que es revelen diferències de fins al 150% entre el cost real del lloguer d'un habitatge i el preu estimat pel govern central. Per revocar aquesta situació, l'Executiu ha llançat un innovador índex que busca topar els preus més alts i controlar aquelles zones més tensionades, que entrarà en vigor el pròxim 13 de març.

Tot i això, la implementació d'aquesta mesura inclosa a la nova Llei d'Habitatge planteja una sèrie de preguntes importants.

On s'aplicarà aquest nou índex per controlar els preus del lloguer?

L'índex de preus de lloguer s'aplicarà només a zones tensionades. Són aquelles àrees on pagar el lloguer o la hipoteca supera el 30% dels ingressos mitjans de les famílies d'aquesta zona, i on el preu reflecteixi un augment de 3 punts respecte a l'Índex de Preus de Consum (IPC) en els darrers 5 anys.

Així mateix, aquesta mesura també afecta els grans propietaris. Són els propietaris amb 10 o més habitatges de lloguer, que disposin de 1.500 metres quadrats de superfície construïda o que posseeixin 5 habitatges en una mateixa àrea tensionada.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

L'aplicació del nou índex està a les mans de les autonomies i, actualment, només la Generalitat de Catalunya l'ha utilitzat. El Ministeri d'Habitatge ha sol·licitat a la resta de comunitats l'adopció d'aquest mecanisme i la ministra, Isabel Rodríguez, ha fet diverses crides que no han tingut resposta.

Aquesta nova mesura serà més dura per als grans propietaris. Aquests hauran d'aplicar l'índex als nous contractes i als que ja estiguin signats, i no podran superar el límit establert.

D'altra banda, els petits propietaris només ho faran per als nous arrendaments i es podran actualitzar amb una pujada màxima del 3%. És a dir, que si ja vius de lloguer a un pis o casa d'un petit propietari, el teu preu no baixarà.

Tot i això, l'índex també afectarà tot propietari de qualsevol habitatge desocupat durant els últims 5 anys en una zona tensionada.

En resum, l'aplicació del nou índex de referència va destinada a àrees de totes les ciutats, però, com s'ha comentat, només està instaurat a Catalunya. Per això, el Ministeri d'Habitatge demana als llogaters a fer servir aquest mecanisme com a eina de negociació per establir preus justos en nous contractes o rebaixar la quantia dels lloguers ja signats.

Els propietaris de llars que no es trobin dins de zones tensionades no es veuran obligats a implementar aquest nou índex.