Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos camions circulant per una carretera i una altra imatge d'una carretera amb unes línies verdes pintades al costat de les blanques

Què signifiquen les línies verdes que estan pintant a moltes carreteres espanyoles?

Les vies interurbanes tenen una novetat important que ha despertat els dubtes de molta gent, però té una explicació

Garantir la seguretat viària és un dels grans objectius marcats a la Dirección General de Tráfico (DGT). Hi ha moltes persones que perden la vida a les carreteres cada any per diferents causes.

Malgrat que la conscienciació a l'hora de circular ha augmentat de manera gradual, els accidents i els sinistres segueixen a l'ordre del dia. El 2023, 1.145 persones van morir en vies interurbanes, i la mortalitat entre els motoristes es va incrementar respecte a l'any anterior.

Les mesures de seguretat s'actualitzen contínuament i la DGT duu a terme diferents proves i experiments que puguin afavorir els usuaris de les vies interurbanes i disposar de millors recursos durant la conducció. Cada cop hi ha més radars, es redueixen els límits de velocitat i es castiga severament l'ús d'eines que puguin causar una distracció al volant.

Una de les darreres novetats ha estat la incorporació d'una línia verda a les carreteres, que es troba al costat de la línia blanca que delimita el voral. La seva presència té una explicació.

Què signifiquen les línies verdes?

Aquestes línies verdes tenen un fort component visual, i es poden apreciar de manera clara i precisa des de la distància. L'objectiu és avisar els conductors que es troben en un tram perillós i que han de vigilar en passar-hi.

Imatge d'una carretera per on passen dos cotxes amb unes línies verdes pintades als laterals, just al costat de les línies blanques
Aquestes es pinten just al costat de les blanques | X: @SocialDrive_es

A més, la carretera compta amb senyals que informen de l'inici de les línies esmentades, i assenyala que la velocitat de circulació en aquesta zona està seriosament controlada.

La finalitat d'introduir les línies verdes és reduir la quantitat d'accidents i de morts en carreteres. En circular per un punt amb aquesta novetat, al conductor se li genera una sensació que la via és més estreta.

Condueix amb més cautela, presta més atenció i, per tant, les probabilitats de patir un contratemps amb el vehicle disminueixen. El seu ús s'ha aplicat, per ara, a Castella i Lleó, i els resultats són satisfactoris. Les dues primeres proves es van fer a Palència, el 2016.

Tot i això, les línies verdes s'han instaurat de forma generalitzada en països com els Països Baixos o Suècia. A Hongria, per exemple, compten amb les anomenades 'carreteres musicals'.

Els usuaris d'aquestes vies podran escoltar una melodia si circulen a la velocitat adequada. El carril té una sèrie de solcs a la part de dreta que, quan senten el contacte dels pneumàtics, reprodueixen la cançó 'Road 67'.

En tot cas, els països treballen de manera continuada per millorar la seguretat a les carreteres i potenciar l'atenció dels conductors. Les morts per accidents de trànsit s'han reduït amb el pas dels anys, però encara queda molta feina per fer.