Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una dona comprovant alguna cosa en una llauna agafada del rebost i una emoticona d'aprovació

L'OCU assenyala els aliments que es poden aprofitar encara que hagin caducat

Tot i que haver vençut la data de caducitat, hi ha una llista de productes que es poden consumir sense posar en risc la nostra salut

Consumir productes acabats de caducar és habitual. Encara que hi ha aliments amb una textura, aparença o olor que poden perjudicar greument la salut en cas de menjar-los, n'hi ha d'altres que es poden aprofitar malgrat haver superat la data establerta.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) remarca la importància de revisar el dia de caducitat i destaca la necessitat de complir unes normes bàsiques d'alimentació. Aquest organisme intenta compartir hàbits saludables, prevenir el risc de malalties i donar consells per tenir una bona nutrició. En aquest cas, l'OCU ha exposat una llista de productes que es poden consumir encara que hagin caducat recentment.

Un cop dit això, l'organització ressalta la importància de diferenciar entre la data de caducitat i la data de consum preferent. Són dos elements diferents que cal conèixer per menjar de manera segura.

La data de consum preferent recull el dia en què producte comença a perdre les propietats. Les etiquetes d'aquests aliments tenen la indicació de “Consumir preferentment abans del...”.

D'altra banda, la data de caducitat s'aplica als productes que poden comportar problemes de salut en cas de consumir-los amb la data vençuda, i que poden desenvolupar malalties o produir intoxicacions.

Aquest exemple afecta principalment carns, formatge fresc o peixos, i necessiten conservar-se en fred per mantenir un bon estat i no podrir-se. Les etiquetes d'aquests productes contenen el text de "Data de caducitat..." juntament amb el dia corresponent.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quins aliments es poden menjar encara que estiguin caducats?

Segons informa l'OCU, hi ha un grup d'aliments que no són perjudicials malgrat haver caducat. Poden tenir un aspecte estrany o un gust diferent, però no vol dir que puguin ser nocius. El cas dels iogurts és el més paradigmàtic, poden ser més àcids, però el consum no té conseqüències.

El pa de motlle, les patates fregides, el tomàquet fregit, els refrescos, begudes alcohòliques, melmelada, mantega, embotits, formatges curats, fruits secs, pastes, arrossos, llegums i sopes de sobre són la resta de productes que es poden prendre sense cap problema.

Pel que fa a fruites i verdures, l'OCU recomana retirar les parts que tinguin mal aspecte i consumir-ne la resta. Aquests aliments solen quedar marcats si reben algun cop, però no suposen cap risc per a la salut si se segueixen els consells oportuns.