Un home aixeca el puça en senyal d'aprovació, amb un fons de bitllets i monedes d'euro, i diversos bitllets de 50 euros al cercle

El nou ajut de fins a 250 € que es pot demanar a Catalunya a partir d'aquesta setmana

La Generalitat ha habilitat l'accés a aquesta subvenció per als joves que compleixin uns requisits determinats

Independitzar-se és un luxe que no gaire gent es pot permetre. L'emancipació juvenil s'ha endarrerit amb el pas dels anys per una situació econòmica que no acaba de prosperar. Els alts preus del lloguer, les dificultats per accedir a un habitatge de qualitat i la incapacitat de cobrir les necessitats bàsiques obliguen molts joves a continuar vivint amb els pares.

El Gobierno central ja ha impulsat mesures per intentar resoldre aquest problema. Aquest mes comença un índex de referència per controlar els lloguers i limitar el preu a les zones més tensionades.

Per part seva, la Generalitat de Catalunya ha impulsat una regulació per intentar controlar una situació alarmant per a gran part de la població. Barcelona ja s'ha convertit en la ciutat més cara d'Espanya.

Un cop dit això, l'executiu català ha posat a disposició dels ciutadans una ajuda per poder pagar el lloguer. Aquesta subvenció té un import màxim de 250 euros mensuals i un mínim de 20 euros i la quantia dependrà de les condicions de cada persona. La convocatòria s'ha obert aquest dilluns 11 de març, i estarà disponible fins al pròxim 12 d'abril.

Quins requisits s'han de complir per ser beneficiaris d'aquest ajut al lloguer?

Els joves que vulguin accedir a aquesta subvenció han de complir una sèrie de requisits marcats per la Generalitat. Han de tenir entre 18 i 35 anys, tenir residència legal a Catalunya i obtenir uns ingressos anuals inferiors a 24.301,58 euros.

La Generalitat també exigeix la titularitat del contracte d'habitatge del domicili habitual, i imposa un preu màxim a pagar en funció de la zona. El lloguer a l'Àrea Metropolitana (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental) no pot superar els 950 euros mensuals. A la resta de municipis de Barcelona i Girona, el límit és de 650 euros, mentre que a les Terres de l'Ebre i a les províncies de Tarragona i Lleida és de 600 euros.

En cas que l'habitatge sigui una habitació, el preu serà de 450 euros a l'Àrea Metropolitana. A Girona i la resta de Barcelona, l'import baixarà a 350 euros, i a la resta de províncies fins als 300 euros.

Així mateix, cal estar al corrent del pagament del lloguer quan es presenti la sol·licitud, no hi pot haver parentiu entre arrendador i arrendatari, s'han de complir amb les obligacions tributàries i aquest habitatge s'ha de pagar amb transferència bancària, Bizum o rebut domiciliari.

Aquest ajut es pot tramitar per internet o de forma presencial a les borses de mediació per al lloguer social o a les oficines locals d'habitatge.