Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una carretera en dos sentits i amb diversos carrils i a un costat una imatge d'una mà amb molts bitllets

La DGT alerta de l'element que molts col·loquen al cotxe i pot comportar una multa

Aquest element, molt comú a l'estiu, et pot donar més d'un mal de cap

La Direcció General de Trànsit s'encarrega de vetllar per la seguretat dels conductors i de la resta dels usuaris de la via. Ara ha emès un veredicte sorprenent sobre un element que molts usen, sobretot, durant l'estiu.

Protegir-se del sol és una cosa en què tots pensen cada vegada que agafen el vehicle. Amb unes temperatures que baten rècords, les cortinetes solars es converteixen en elements imprescindibles per a molts. Però, això sí, cal conèixer tota la informació sobre elles.

El sol pot interferir en la conducció a causa de la poca visibilitat. Així mateix, la calor també es pot convertir en un problema per a la salut. No obstant això, no actuar amb seguretat pot comportar problemes per a la butxaca. Per això, cal tenir en compte les sancions de la DGT.

Les cortinetes solars, un element molt utilitzat

Una de les formes que utilitzen els conductors per mantenir el sol allunyat del vehicle és a través de les cortinetes solars. A l'estiu, el cotxe pot registrar temperatures de més de 40 graus i, fins i tot, arribar als 60, a causa de la calor extrema d'aquesta època de l'any.

Aquestes temperatures elevades es poden convertir en un risc per a la població. Per això, una cosa important a tenir en compte és la necessitat de col·locar el cotxe a l'ombra, sempre que sigui possible, i no deixar res a dins.

Mà pujant cortineta solar de cotxe i al costat un termòmetre indicant altes temperatures
Les cortinetes solars són un element recurrent que poden comportar multa per part de la DGT | Getty Images

Altres recomanacions són encendre l'aire condicionat abans d'entrar-hi, per deixar que l'habitacle es refredi, així com esperar una mica abans de tocar elements, com ara el volant i fins i tot el seient, ja que s'escalfen tant que poden arribar a cremar.

El sorprenent veredicte de la DGT sobre això

Com dèiem, l'objectiu final de la DGT és vetllar per la seguretat dels conductors i d'altres usuaris. Per aquest motiu, ha emès un sorprenent veredicte relacionat amb el dubte sobre si és legal o no fer servir cortinetes solars al cotxe.

Per obtenir la resposta adequada, cal fixar-se en l'article 19.1 del Reglament de Circulació. S'hi especifica que «la superfície envidriada del vehicle ha de permetre la visibilitat diàfana del conductor».

A més, incideix que aquesta visibilitat ha de ser «sobre tota la via per on circuli, sense interferències de làmines o adhesius». En aquest punt, «només es permet circular amb làmines adhesives o cortinetes contra el sol a les finestretes posteriors» i si el vehicle té «dos miralls retrovisors exteriors».

Fer-ho malament pot comportar dures sancions

Fer cas del Reglament de Circulació és de vital importància per mantenir la seguretat i evitar possibles sancions per part de la DGT. En aquest sentit, el millor és mantenir la superfície clara quan vagis a conduir i no deixar que res dificulti la visió.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

De fet, no complir aquestes normes pot comportar una multa de la DGT que ascendirà fins i tot als 200 euros. Per això, encara que faci molta calor, el millor és tenir elements homologats que permetin baixar la temperatura del vehicle sense interferir en la conducció.

Muntatge d´un cotxe a punt d´entrar a la carretera i una rodona amb una multa
La sanció per no complir les normes pot pujar a 200 euros | Industrial Photograph, Syda Productions

Utilitza sempre elements homologats

Com veus, la DGT té clar si es pot o no fer servir cortinetes solars al cotxe, cosa que molts conductors pensen quan les temperatures comencen a ascendir.

Quan estiguis aturat, et poden ajudar a protegir-te del sol. Sobre la marca, cal que compleixin les especificacions tècniques perquè no es converteixin en un problema afegit.

D'aquesta manera, el millor és donar una ullada a les normes vigents i, davant de qualsevol dubte, dirigir-te a un centre especialitzat per comptar amb els elements que compleixin amb la legalitat vigent.