Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

La DGT avisa amb una de les seves multes més grans: fins a 3.000 euros i és obligatori

Els agents de Trànsit poden requerir quatre documents que és obligatori portar sempre al cotxe

La Direcció General de Trànsit (DGT) segueix molt atenta als moviments de la població aquest estiu. La mobilitat comença a recuperar les fites prepandèmiques i milers d'espanyols estan de vacances.

Per aquest motiu, l'organisme de tant en tant recorda la importància de seguir les normes de circulació. I no només per a protegir la pròpia seguretat i la de les persones que ens acompanyen, també per a protegir la nostra butxaca.

I és que algunes de les multes que posa la DGT poden arribar a ser un veritable problema per a moltes famílies. Una de les més voluminoses, que pot arribar als 3.000 euros, també hauria de ser de les més senzilles d'evitar, però encara hi ha molta gent que se la juga i que acaba apoquinant.

Ens referim a l'obligatorietat de portar certa documentació dins del vehicle. Les normes de circulació obliguen els conductors a portar quatre documents en tot moment. Qualsevol agent de Trànsit els pot demanar al conductor si aquest atura el vehicle per alguna raó o si es veu involucrat en un accident.

El problema amb això és que, encara que sembli mentida, hi ha qui ho desconeix o no li ha prestat prou atenció. Per això, la DGT acaba emetent nombroses multes durant la temporada de vacances perquè molts turistes no han pensat a comprovar-ho tot.

La documentació obligatòria que cal portar a sobre

El primer document que cal portar és el permís de conducció, conegut directament com a carnet de conduir. Aquest segurament és el més obvi i el que menys gent s'oblida, encara que algun despistat ha tingut un ensurt per no portar-lo a sobre.

L'única excepció per no portar-lo és tenir l'autorització provisional expedida per Trànsit res més aprovar l'examen de conduir. Fora d'aquest supòsit, no portar el carnet pot comportar multes que arriben fins als 500 euros.

El segon és el permís de circulació, vital per a poder circular pels carrers i carreteres de l'estat. Si el conductor no el porta, els agents no només el poden multar, sinó que també poden immobilitzar el vehicle o traslladar-lo a un dipòsit. La multa per no portar aquest permís és de 10 euros, però si, a més, el vehicle no està autoritzat per a circular, ascendirà a 500 euros.

La targeta d'inspecció tècnica del vehicle també és obligatòria per a la majoria. Els únics que poden no portar-la són els vehicles nous, en funció del tipus. Per exemple, un turisme no està obligat a passar la ITV fins als cinc anys des que es va comprar.

Un cop passat aquest període, la targeta és obligatòria i cal tenir-la enganxada al parabrisa davanter del cotxe. No portar-la implica 10 euros de multa, però en seran 200 si la ITV està caducada o no s'ha superat l'última inspecció.

Finalment, és obligatori que el vehicle estigui assegurat i cal portar els papers de l'assegurança a sobre. Aquest document és especialment necessari quan el conductor s'ha vist involucrat en un accident, però és obligatori portar-lo sempre. Els agents poden requerir la documentació encara que es tracti d'una parada rutinària.

Pel que fa a aquest document, el 2008 hi va haver un canvi en la llei que permet no portar-lo expressament a sobre. Tot i així, els agents de Trànsit poden comprovar la documentació, i si no es porta l'assegurança a sobre poden posar una multa de fins a 3.000 euros. A més, el vehicle quedarà immobilitzat immediatament.

Ara és possible portar els documents al mòbil

La bona notícia és que la DGT segueix treballant per a modernitzar-se i ja ha digitalitzat la informació. Això vol dir que ja no cal portar els documents en format físic, com fins ara, i tenir la guantera del cotxe plena de papers.

Ara, l'app de la DGT permet tenir la còpia d'aquests documents al mòbil. Així, si et para la policia pots ensenyar-li la documentació directament des del telèfon i evitar-te multes de fins a 500 o 600 euros.

Una altra cosa a tenir en compte és que aquests documents són obligatoris fins i tot en vehicles de lloguer. Quan lloguem un cotxe, generalment quan estem de vacances, hem de comprovar que ens donen tots els papers necessaris.

En cas de pèrdua o robatori de la documentació s'ha d'anar a una comissaria i denunciar-ho. D'aquesta manera, si una altra persona s'aprofités de la documentació o la utilitzés amb finalitats fraudulentes, estaríem protegits legalment.