Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La nova vacuna contra la COVID-19 no necessita agulles

Arriba la primera vacuna de la COVID-19 sense agulla

La nova vacuna, que ja s'ha provat en alguns països, s'aplica sense agulla

Des de l'arribada de les primeres vacunes contra el coronavirus, a finals de desembre del 2020, tota l'energia està posada en l'estratègia de vacunació. L'objectiu de la immunitat de grup, amb el requisit primer d'arribar al 70% de la població amb pauta completa, és el gran repte d'ara endavant. Els antídots que s'han utilitzat són Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

No obstant això, després de mesos d'investigació, arriba un nou tipus de vacunació al mercat. Es tracta d'una vacuna que, a més de propiciar la immunitat davant el virus, s'aplica d'una manera diferent de la resta.

Encara que resulti sorprenent, es tracta de la primera vacuna contra la COVID-19 que no necessita ser administrada mitjançant una agulla.

ZyCoV-D, la primera vacuna contra la COVID-19 que no requereix punxada

La vacuna sense agulla és la millor notícia per a aquelles persones que tenen pànic a les agulles. Rep el nom de ZyCoV-D i s'ha desenvolupat a l'Índia per part de la farmacèutica Cadila Healthcare. 

ZyCoV-D requereix tres dosis i es calcula que dona una immunitat de la malaltia simptomàtica d'un 66%. Ara bé, la gran pregunta que tothom es fa és com s'administra si no necessita una punxada. Segons explica el diari 'La Razón', les dosis d'aquesta vacuna es posen mitjançant un raig que es dispara contra la nostra pell.

El mecanisme és un dispositiu d'un sol ús que llança el raig, de manera que el transporta a la profunditat necessària sense que es necessiti agulla. Gràcies a la pressió del làser, la dosi arriba al punt intramuscular o subcutani necessari i la vacuna queda administrada sense punxada. Caldrà donar temps per veure com es desenvolupa aquest nou mètode, però podria suposar una interessant novetat per a aquelles persones que ho passen malament amb les injeccions.

A més, es tracta de la primera vacuna d'ADN, que transporta informació genètica a les cèl·lules humanes. Hi ha 160 vacunes d'ADN més al voltant del món en període d'assaig clínic, la majoria per tractar càncers i VIH.

Cal recordar, com hem explicat, que la vacuna de ZyCoV-D requereix l'aplicació de tres dosis. Tot i això, l'empresa que ha desenvolupat aquest mètode està estudiant ara mateix l'efectivitat que podria tenir amb només dues dosis. De fet, podrien fabricar-se anualment entre 100 i 120 milions de dosis de ZyCoV-D.

El seu emmagatzematge és senzill en comparació al dels altres antídots, ja que es manté estable fins i tot a 25 ºC durant tres mesos. Aquesta resistència fa, doncs, que es tracti d'una vacuna sense dificultats de transport ni d'emmagatzematge.

A l'Índia, aprovada de forma provisional

L'Índia, el país d'origen de l'antídot, ja ha anunciat la seva aprovació provisional i  començarà a administrar-la aviat. Caldrà esperar per veure si altres països se sumen a la seva iniciativa i si incorporen l'antídot. Cadila Healthcare, l'empresa productora, l'ha assajat amb 28 000 pacients durant el pic de l'onada de la variant delta.

Això ha permès confirmar l'eficàcia d'aquest nou antídot davant la variant delta. La vacuna pot ser administrada tant a persones adultes com a nens d'entre 12 i 18 anys.