Sanitaris atenent un pacient de coronavirus

Els Estats Units posen data per tenir la pandèmia sota control: Falten mesos

El país nord-americà preveu que el ritme de vacunació segueixi augmentant

Els Estats Units ja tenen fixada al calendari la data per tenir sota control la pandèmia del coronavirus.

El país governat per Joe Biden ha estat un dels més avançats en la campanya de vacunació. Aquesta s'ha realitzat de forma massiva sense cap tipus de protocol ni priorització per grups d'edats. Una cosa que no ha estat necessari a causa de l'abundància de dosis disponibles.

D'aquesta manera, les farmàcies, els centres comercials i fins i tot els supermercats s'han convertit en punts de vacunació ràpida.

Sense necessitat de fer cues ni demanar cita prèvia, els nord-americans fins i tot han rebut grans incentius per vacunar-se. Des de donuts gratis durant un any fins a marihuana terapèutica, passant per diferents tipus de premis com ara cotxes, armes o diners en efectiu.

Estats Units prioritza la vacunació per controlar la pandèmia

Tot i els esforços de les autoritats per encoratjar la població perquè es vacuni, controlar la pandèmia al país s'està tornant especialment complicat. 

Molts ciutadans, guiats per les teories conspiranòiques i negacionistes del virus, han preferit no vacunar-se de moment. Una situació que deixa el país amb poc més del 51,5% de la seva població immunitzada, que es tradueix en més de 171 milions de persones.

Amb més de 320 milions d'habitants, els EUA ha intentat tornar a la normalitat amb l'aixecament de les restriccions sanitàries.

Mesures com els aforaments limitats i l'ús de mascareta obligatòria han estat eliminades amb l'avanç de la campanya de vacunació. Tot i que el país segueix controlant l'expansió de virus pel seu territori a través de les limitacions imposades a les seves fronteres, impedint l'entrada a turistes estrangers.

No obstant això, les autoritats són conscients que la campanya de vacunació és clau per poder tornar a la veritable normalitat. Anthony Fauci, homòleg de Fernando Simón als Estats Units, ha reconegut públicament que caldrà augmentar el percentatge de la població vacunada en els propers mesos. En cas contrari, serà impossible controlar la pandèmia.

Estats Units marca la data per tenir controlada la pandèmia: març-juny

Segons les previsions de l'expert epidemiòleg, els Estats Units podria tenir la pandèmia sota control per a la primavera de 2022 si s'incrementa el ritme de vacunació. Concretament, assenyala cap als mesos de març i juny.

«Si passem l'hivern, crec que podríem aconseguir-ho a la primavera de 2022», assegurava aquest passat dimarts en una entrevista amb NBC News.

Tot i la desinformació existent, Fauci considera que el percentatge de la població vacunada augmentarà quan s'aprovin oficialment les vacunes de Moderna i Johnson & Johnson.

Totes dues s'han estat administrant amb una autorització provisional per la situació d'emergència sanitària, mentre que la de Pfizer acaba de rebre l'aprovació de la FDA.

En concret, es preveu que un 30% dels nord-americans que no s'han vacunat ho facin després de l'aprovació total de les vacunes. Unes dades que han estat recollides en les enquestes de l'organització sense ànim de lucre, Kaiser Family Foundation (KFF).

A més, s'espera que aquest augment es produeixi també a conseqüència de la decisió d'empreses, universitats i entitats públiques d'exigir prova de vacunació contra la Covid-19.

És el cas d'empreses privades com Disney World, que han exigit als seus més de 40.000 treballadors un comprovant d'inoculació. També d'entitats públiques com el Pentàgon, que va anunciar a principis d'agost que la vacunació era obligatòria per a tots els seus soldats.

Aquesta situació, sumada a la major agressivitat de la variant Delta, ha provocat que molts ciutadans optessin per vacunar-se. 

Segons Zients, el ritme d'inoculacions s'ha incrementat un 70% des de mitjans de juliol. De mitjana, uns 450.000 nord-americans estan rebent la seva primera dosi cada dia, una xifra que suposa un increment respecte als 260.000 del mes anterior.