Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un ancià conduint i el logotip de la DGT

La DGT, contundent amb aquells que usen ulleres o lents de contacte: avís de multa

Si no fas servir les ulleres o lents de contacte com hauries de fer, la DGT et podria imposar multes de fins a 200 euros

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha emès un avís important per a tots els conductors que utilitzen ulleres o lents de contacte. Conduir sense els dispositius visuals necessaris pot comportar sancions significatives. Anem a detallar quan poden ser multats els conductors que usen ulleres o lents de contacte, la quantia de les multes i alguns consells útils de la DGT.

La DGT avisa quan multarà el conductor que no condueixi amb ulleres o lents de contacte

La DGT estableix que tots els conductors que necessitin ulleres o lents de contacte han d'utilitzar-les obligatòriament mentre condueixen.

Imatge de fons d´una persona gran al volant d´un cotxe blau, i una altra imatge d´una mà sostenint un carnet de conduir
Si et poses a conduir i necessites ulleres o lents de contacte, posa-te-les | DGT, Latino Life

Aquesta obligació es determina durant l'examen mèdic requerit per a l'obtenció o la renovació del carnet de conduir. Al revers del carnet, al punt 12, s'indiquen les restriccions visuals amb codis específics:

  • 01.01: Necessita ulleres.
  • 01.02: Necessita lents de contacte.
  • 01.06: Podeu utilitzar ulleres o lents de contacte indistintament.

Si un agent de trànsit verifica que no utilitzeu els dispositius visuals indicats al vostre carnet de conduir, pot imposar-vos una multa. La normativa aplica tant si estàs conduint com si el vehicle està aturat en un control rutinari

Quina és la multa que t'imposarà la DGT?

La multa per conduir sense les ulleres o lents de contacte necessàries és de 200 euros. No obstant això, si pagues la multa dins del període de pagament aviat, l'import es pot reduir a 100 euros. Aquesta sanció es classifica com una infracció greu, encara que no implica la pèrdua de punts al carnet de conduir.

Consells de la DGT per a conductors que usen ulleres o lents de contacte

  • Revisió mèdica periòdica: És crucial fer-se revisions oculars periòdiques per assegurar-se que la graduació de les ulleres o lents de contacte és la correcta. La visió pot canviar amb el temps i conduir amb una correcció visual incorrecta pot ser perillós.
  • Portar ulleres de recanvi: Encara que no és obligatori per llei portar unes ulleres de recanvi al vehicle, és altament recomanable. En cas de trencament o pèrdua de les ulleres principals, tenir un parell de recanvi pot evitar problemes i sancions.
  • Usar ulleres de sol correctament: Les ulleres de sol han de tenir la graduació correcta si necessites correcció visual. Evita l'ús d'ulleres de sol sense graduació si necessites ulleres per veure correctament, ja que podrien obstaculitzar la teva visió en lloc de millorar-la.
Un home amb ulleres condueix un cotxe, i al cercle, un carnet de conduir
Si ho marca el teu carnet, posa't les ulleres per conduir | Syda Productions, catalunyadiari.com
  • Complir amb la normativa: Assegureu-vos que el tipus de correcció visual que utilitzeu coincideix amb el que heu especificat al vostre carnet de conduir. Si el carnet indica que necessites ulleres (01/01) i uses lents de contacte (01/02), o viceversa, podries ser multat.
  • Evitar la fatiga ocular: Especialment en viatges llargs, la fatiga ocular pot afectar la capacitat de reacció. Fes pauses regulars i mantingues els teus ulls descansats per evitar accidents.

Importància d'una bona visió en conduir

Més del 80% de la informació que necessitem per conduir arriba a través de la vista. No veure clarament pot portar a errors greus, com no respectar la distància de seguretat, no identificar correctament els senyals de trànsit o no reaccionar a temps davant d'imprevistos.

Per això, la DGT insisteix en la importància de fer servir ulleres o lents de contacte adequades per garantir la seguretat viària. Complir aquestes recomanacions no només t'ajudarà a evitar multes, sinó que també contribuirà a la teva seguretat i a la de tots els usuaris de la via.