Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una carretera d´Espanya i una altra imatge en primer pla d´un radar autònom de la marca Vitronic

Molt de compte: arriben a Espanya els radars del futur que multen 5 vegades més

Els radars autònoms es poden moure per si mateixos i tenen fins a 10 dies d'autonomia

Els radars autònoms són una nova tecnologia que arriba a Espanya, concretament a Catalunya, per tal de millorar la seguretat viària i reduir els excessos de velocitat.

A diferència dels radars fixos i mòbils tradicionals, aquests dispositius tenen la capacitat de moure's i operar de manera independent. Això els fa molt més efectius per detectar infraccions.

Què són els radars autònoms?

Els radars autònoms, creats per Vitronic, són dispositius equipats amb una plataforma motoritzada que els permet canviar d'ubicació sense intervenció humana. Poden operar de manera autònoma durant aproximadament una setmana, desplaçant-se lentament per evitar ser detectats pels conductors.

Muntatge d'un embús, el logotip de la DGT i una dona contrariada
Molt de compte amb els radars autònoms implantats en una comunitat espanyola | DGT, Europa Press, Dean Drobot

Això els dona un avantatge significatiu. La seva ubicació és incerta, cosa que fa més difícil que els conductors redueixin la velocitat només als punts on saben que hi ha un radar.

Per què multen més que els radars fixos i mòbils?

La principal raó per la qual els radars autònoms imposen més multes és la seva capacitat per moure's. Els radars fixos i mòbils són coneguts pels conductors, els quals sovint redueixen la velocitat només a la seva proximitat.

Muntatge amb un agent de la Guàrdia Civil de trànsit amb un conductor dins d'un cotxe vermell, una mà amb diversos bitllets d'euro i el logotip de la DGT
Si t'agafa un radar autònom, hauràs de pagar una multa | Europa Press, Getty Images, DGT

En canvi, els radars autònoms són impredictibles, cosa que augmenta la probabilitat que els conductors siguin detectats infringint les normes de velocitat. Les estadístiques de França, on aquests radars ja estan en ús, mostren que els radars autònoms poden arribar a multar fins a cinc vegades més que els tradicionals.

A més, els radars autònoms estan connectats a bases de dades en temps real. Això els permet verificar si un vehicle no només està excedint el límit de velocitat, sinó també si té la ITV al dia o una assegurança vàlida. Aquesta capacitat addicional contribueix a la seva efectivitat i a la quantitat de multes emeses.

Implementació dels radars autònoms a Catalunya

Catalunya és la primera comunitat autònoma a Espanya a implementar aquests radars autònoms. Dos han entrat en funcionament a l'abril i dos més ho faran al llarg del 2024. El seu objectiu, reduir significativament el nombre d'accidents de trànsit i millorar la seguretat a les carreteres.

Un guàrdia civil en un control de trànsit i al cercle una caixa amb el radar
Els radars autònoms multen moltes més vegades que els convencionals | Europa Press

La introducció d'aquests dispositius s'emmarca dins d'una estratègia més àmplia de la DGT per modernitzar els sistemes de control de trànsit i reduir les infraccions. Els radars autònoms estaran ubicats inicialment a zones d'alta sinistralitat i a carreteres on s'ha detectat un alt índex d'excessos de velocitat.

Impacte esperat als conductors

Per als conductors, l'arribada dels radars autònoms implica la necessitat de ser més conscients i respectar els límits de velocitat en tot moment, no només en punts específics. La imprevisibilitat d'aquests radars significa que qualsevol tram de carretera pot estar vigilat, cosa que promou una conducció més responsable i segura.

A més, la DGT ha anunciat que aquests radars autònoms s'utilitzaran també per educar els conductors. Enviant avisos i recomanacions basats en les infraccions detectades abans d'imposar multes en alguns casos.