Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge de fons d?una oficina d?ocupació del SEPE i al capdavant un home preocupat mirant el mòbil

Els motius pels quals podries rebre una sanció del SEPE si estàs cobrant l'atur

Si estàs cobrant la prestació per desocupació i incompleixes això, et podria caure una sanció

Quan estàs cobrant una prestació per desocupació, comunament coneguda com “l'atur”, és fonamental complir amb una sèrie d'obligacions per evitar sancions per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Tot i que l'atur ofereix un alleugeriment econòmic crucial durant els períodes de recerca de feina, no seguir les regles establertes pot portar a serioses conseqüències.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
Rebre l'atur és un dret que té responsabilitats molt clares | Getty Images

Què pot causar una sanció del SEPE mentre cobres l'atur?

1. No buscar feina activament

Un dels requisits fonamentals per rebre l'atur és la cerca activa de feina. El SEPE espera que els beneficiaris demostrin que estan intentant trobar feina.

Això pot incloure la inscripció a portals d'ocupació, la participació en entrevistes i l'assistència a cursos de formació. No complir aquest requisit pot portar a una sanció, ja que l'objectiu de l'atur és donar suport a la transició cap a una nova ocupació.

2. Rebutjar ofertes de feina adequades

El SEPE defineix una "oferta de treball adequada" com aquella que s'ajusta al teu perfil professional i a la teva formació, i que és raonablement a prop del teu domicili.

Si rebutges una oferta de feina que compleix aquests criteris sense una causa justificada, podries enfrontar-te a sancions. Les causes justificades poden incloure problemes de salut o de responsabilitats familiars que dificultin l'acceptació de l'ocupació. Això no obstant, si no presentes una justificació vàlida, podries perdre el dret a continuar rebent la prestació.

Muntatge amb una oficina de feina i un cercle amb un noi parlant per telèfon
Si refuses una oferta del SEPE, pots perdre l'atur | Europa Press, Nicolas Menijes

3. No comparèixer a les cites obligatòries del SEPE

El SEPE pot requerir la teva presència per a entrevistes, revisions periòdiques o sessions d'orientació laboral. No assistir a aquestes cites sense motiu justificat és un altre motiu comú de sanció.

Aquestes reunions són part del procés de seguiment per assegurar-se que estàs compromès amb la cerca de feina i fent servir els recursos disponibles per millorar les teves oportunitats laborals.

4. Treballar sense notificar-ho al SEPE

Si comences a treballar mentre cobres l'atur, ho has de notificar immediatament al SEPE. No fer-ho es considera frau i pot resultar en sancions severes, incloent-hi l'obligació de tornar les prestacions rebudes indegudament i la imposició de multes. La transparència amb el SEPE és crucial per evitar problemes legals i financers a futur.

5. No tornar pagaments indeguts

De vegades, el SEPE pot fer pagaments indeguts per error. Si això passa, tens l'obligació de tornar aquests fons. No fer-ho pot resultar en sancions addicionals. És fonamental revisar amb cura els pagaments que reps i, en cas de detectar alguna discrepància, comunicar-te amb el SEPE per aclarir la situació.

Imatge de fons de diversos bitllets de 200 euros i una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i amb alguns interrogants de colors sobre el cap
No tornar pagaments podria fer-te perdre l'atur | dimaberlinphotos, Bilder Von Yum

A quines sancions pots enfrontar-te?

Les sancions del SEPE varien amb severitat depenent de la infracció comesa i si és una primera infracció o una reincidència. Les sancions poden incloure des de la suspensió temporal de la prestació fins a la pèrdua total del dret de rebre l'atur.

Per exemple, rebutjar una oferta de feina adequada per primera vegada podria resultar en la suspensió de la prestació durant un mes. Si reincideixes, les sancions poden ser més greus i estendre's fins a la pèrdua completa de l'ajut.

El SEPE pot suspendre la teva prestació per un període determinat si incompleixes les obligacions de recerca de feina o rebutges ofertes de feina. Aquest període pot variar des d'un mes fins a diversos mesos, segons la naturalesa i la freqüència de la infracció.

Muntatge d'una oficina del SEPE i telèfon mòbil
Podries haver de fer front a greus sancions si incompleixes la normativa del SEPE | E-Noticies

Si es descobreix que has rebut pagaments indeguts, sigui per error administratiu o per manca de notificació de canvis en la teva situació laboral, hauràs de tornar aquests fons. La no devolució d'aquests pagaments pot portar a la imposició de multes addicionals.

En casos greus, com ara el frau o la reincidència en rebutjos d'ofertes de feina, el SEPE pot decidir retirar completament el dret a rebre l'atur. Aquesta mesura és dràstica i busca dissuadir els beneficiaris d'incomplir les regles establertes.