Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´un cartell d´una oficina del SEPE i una altra d´un home amb gest preocupat

El SEPE llança un avís als catalans que cobren una prestació per desocupació

No acceptar ofertes de feina pot tenir conseqüències negatives per als aturats

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha emès recentment una advertència important per a tots els beneficiaris de prestacions per desocupació a Catalunya.

Aquest comunicat se centra en les implicacions de rebutjar ofertes de feina sense una causa justificada, un aspecte crucial que tots els aturats han de tenir en compte per evitar la suspensió dels seus ajuts.

Una dona passant per davant d'una oficina d'ocupació i uns bitllets d'euro
Podries arribar a perdre el subsidi per desocupació si no acceptes les feines o cursos del SEPE | Ptnimages, Europa Press

Les conseqüències de rebutjar ofertes de feina del SEPE

Segons el SEPE, tots els aturats que reben una prestació per desocupació tenen l'obligació d'acceptar ofertes de feina adequades. Això es deriva del compromís de cerca activa d'ocupació, que és un requisit fonamental per a l'accés i el manteniment de la prestació.

L'avís del SEPE és clar: rebutjar una oferta de feina sense una justificació vàlida pot tenir conseqüències greus. Entre les raons vàlides s'inclouen motius mèdics degudament acreditats, la necessitat de cuidar un familiar dependent o qualsevol altra circumstància que impedeixi al beneficiari acceptar l'ocupació proposada.

Sense una justificació, el rebuig d'una oferta pot portar a una sanció que va des de la suspensió temporal fins a la pèrdua total del dret a la prestació.

Quant de temps es pot perdre la prestació?

El SEPE ha especificat que la sanció per rebutjar una oferta de feina varia segons la freqüència de les infraccions. Si un aturat rebutja una oferta per primera vegada, la suspensió de la prestació pot ser d'un mes.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
Si no acceptes les ofertes del SEPE, podries haver de dir adeu per sempre a la teva prestació per desocupació | Europa Press, Getty Images

Un segon rebuig podria resultar en una suspensió de tres mesos i un tercer rebuig podria portar a la pèrdua total de la prestació. Aquesta escala progressiva de sancions busca incentivar els beneficiaris a acceptar ofertes de treball i reintegrar-se al mercat laboral tan aviat com sigui possible.

Què es considera una oferta de feina adequada?

El concepte d'“oferta de feina adequada” és fonamental en aquest context. Segons el SEPE, una oferta es considera adequada si s'ajusta al perfil professional de l'aturat i a la seva formació.

A més, es tenen en compte factors com la ubicació de l'ocupació en relació amb el domicili del beneficiari i les condicions salarials ofertes, que han de ser comparables a les de feines similars a la mateixa regió.

Muntatge del cartell de prestacions del SEPE amb un caixer traient diners
Refusar ofertes del SEPE té conseqüències pels aturats | Getty Images, SEPE

És important que els beneficiaris de prestacions per desocupació revisin acuradament les ofertes de feina que reben. En cas de dubtes sobre l'adequació d'una oferta, es recomana consultar amb el SEPE per evitar malentesos que puguin portar a sancions.