Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una imatge de fons de cotxes a la carretera, el front un home sorprès i una rodona vermella amb un cotxe a la carretera

El darrer canvi de la DGT a les carreteres que has de conèixer: com t'afecta

Amb aquest canvi, la DGT pretén augmentar la seguretat a les carreteres del país

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha introduït un nou element de senyalització a les carreteres de tot el país: les línies verdes.

Aquesta mesura, que ja es pot observar a certes vies, té com a objectiu principal millorar la seguretat viària i reduir la velocitat dels vehicles en trams considerats perillosos.

Imatge de fons de diversos vehicles circulant per una carretera en tots dos sentits i una imatge en primer pla d'un home amb gest sorprès
La DGT introdueix nous canvis per als conductors | Romanbabakin, MisahBeliy

Què són les línies verdes de la DGT

Les línies verdes són marques viàries que es pinten de manera paral·lela a les línies blanques que delimiten la calçada i el voral. La seva funció és crear un efecte òptic que fa que els conductors percebin la carretera com a més estreta del que realment és.

Aquesta percepció subconscient indueix els conductors a reduir-ne la velocitat, cosa que augmenta la seguretat en trams on s'han identificat alts índexs de sinistralitat.

On s'estan implementant?

La DGT va començar a provar aquestes línies verdes en algunes carreteres de Castella i Lleó, específicament a les vies CL-613 i CL-615, que són conegudes per la seva alta taxa d'accidents a causa de l'excés de velocitat. Aquests trams van ser seleccionats per ser rectes llargues i àmplies que, malgrat semblar segures, resulten ser perilloses.

Imatge de fons de diversos camions circulant per una carretera i una altra imatge d'una carretera amb unes línies verdes pintades al costat de les blanques
La DGT està començant a implementar línies verdes a les carreteres | Getty Images, X: @SocialDrive_es

La implementació ha estat tan positiva que s'està estenent a altres carreteres del país. Inicialment, s'han concentrat en carreteres secundàries, però hi ha plans per expandir l'ús d'aquestes línies a més vies a tot Espanya.

L'impacte de la nova mesura als conductors

Per als conductors, l'aparició d'aquestes línies verdes significa un canvi a la percepció de la carretera. Com que sembla que és un espai més estret, la reacció natural és reduir la velocitat, cosa que és precisament l'objectiu d'aquesta mesura.

Segons els estudis preliminars, aquesta tècnica ha demostrat ser eficaç en la reducció de la velocitat mitjana dels vehicles, cosa que contribueix a disminuir la probabilitat d'accidents.

Muntatge d´un cotxe a punt d´entrar a la carretera i una rodona amb una multa
L'objectiu de la DGT és reduir la velocitat i, en conseqüència, les multes | Industrial Photograph, Syda Productions

A més, aquestes línies van acompanyades de senyalització addicional que alerta els conductors sobre la perillositat del tram. Aquesta combinació de senyals visuals i alertes ajuda a augmentar l'atenció dels conductors i a promoure una conducció més segura i conscient.

La introducció de les línies verdes forma part d'una sèrie d'estratègies de la DGT per millorar la seguretat a les carreteres. Juntament amb altres mesures com ara els radars i les campanyes de conscienciació, aquestes línies verdes representen un esforç continu per part de les autoritats per reduir el nombre d'accidents i salvar vides.

L'èxit d'aquesta iniciativa als trams de prova ha motivat la DGT a considerar la seva extensió a més carreteres, no només a Castella i Lleó, sinó a tot Espanya. Això podria implicar que en el futur vegem més d'aquestes línies en diferents tipus de carreteres, adaptant-se a les necessitats de seguretat específiques de cada tram.