Guàrdia civil

La policia alerta: l'error de trànsit que s'amaga darrere d'una gran part d'accidents

Es tracta d'una infracció greu per la qual et poden sancionar amb una multa i la pèrdua de diversos punts

Les carreteres són un dels espais més perillosos i insegurs per a les persones. Tot i que podem pensar que tenim el control, qualsevol moviment en fals pot fer que patim un accident.

Molts d'aquests successos solen produir-se per una distracció o una badada al volant, amb la qual cosa podria ser molt senzill evitar-los. Tot i això, s'han convertit en una de les principals causes de sinistres a l'Estat espanyol.

En concret, hi ha un error molt habitual entre els conductors en què la policia ha decidit posar èmfasi. Incomplir aquesta normativa no només implica posar en risc la seguretat dels usuaris, sinó que també suposa una multa greu i la pèrdua de diversos punts del carnet.

La decisió evitable que cometen molts conductors

Si condueixes sovint, segur que ja t'has emportat algun ensurt quan, en una intersecció, has vist com un altre usuari se saltava el senyal de 'STOP' o de 'Cediu el pas' sense mirar. Com detalla la Policia Local de Vila-real (Castelló), es tracta d'un dels errors de trànsit més comuns i perillosos.

Aquests dies, el cos de seguretat local ha dut a terme una campanya sobre la preferència de pas a les interseccions. A través d'això, pretenen conscienciar els conductors sobre la importància d'obeir les indicacions de trànsit.

Imatge d'un senyal de STOP.
No respectar els senyals de preferència de pas és un dels principals errors que cometen els conductors. | Getty Images
 

Com informen els agents locals, les dades dels últims dos anys confirmen que el fet de no respectar els senyals s'ha convertit en la principal causa d'accidents viaris urbans al municipi. I és que, segons la policia, el 23% dels sinistres registrats el 2022 van ser causats per aquesta infracció.

Uns 131 accidents es podrien haver evitat

Segons detalla la Policia Local de Vila-real, l'any passat es van registrar 231 sinistres dins de la zona urbana. Del total, uns 61 (equivalent al 23%), es van deure a infraccions per no obeir les indicacions viàries. Així mateix, 43 vegades d'aquests 61 accidents, hi va haver ferits.

El 2021 la situació va ser pràcticament la mateixa. D'un total de 248 sinistres registrats, 70, és a dir, el 28%, van ser per motius de desobediència dels senyals. En més de la meitat dels casos (42), es van registrar ferits.

Incomplir la norma està penat: et cau una multa i et treuen punts

No respectar els senyals de trànsit no només implica posar en risc la teva seguretat i la dels teus acompanyants, sinó que també comporta una sanció important.

Aquesta infracció, considerada greu, suposa una multa de 200 euros. A més, aquells que no facin cas de la normativa de preferència de pas patiran la pèrdua de 4 punts del permís de conduir.

Foto d'un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit demanant documentació.
No respectar els senyals de trànsit també implica una sanció greu. | Europa Press
 

La Policia Local posa en marxa una campanya

Al llarg d'aquests dies, l'Àrea de Seguretat i Disciplina Viària de la Policia Local desplega una campanya de conscienciació dedicada exclusivament a respectar els senyals de preferència de pas en punts d'intersecció.

El que pretenen és reduir al màxim els accidents derivats d'aquestes infraccions i recordar als conductors la importància d'estar concentrats al volant i prestar atenció a les indicacions viàries.

La primera tinenta d'alcalde i regidora de Seguretat Pública i Emergències de Vila-real, Silvia Gómez, ha volgut manifestar la importància d'aquesta campanya. Segons la regidora, les xifres registrades «demostren l'elevada sinistralitat associada a l'incompliment de les normes de preferència».

Així mateix, Gómez recorda que les dades també confirmen com, en la majoria d'aquests incidents viaris, les víctimes n'han sortit ferides.

«El que justifica la necessitat que la Policia Local dugui a terme aquesta campanya amb una finalitat no només sancionadora, sinó sobretot de conscienciació i educació dels conductors per, així, contribuir a reduir els accidents als nostres carrers», assegura la tinent.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp