Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una carretera difuminada amb cotxes, una noia amb cara de sorpresa i al cercle, un radar

La multa que la DGT ja està posant i pot afectar molts catalans

Aquesta multa de la DGT et pot costar 6.000 euros i 6 punts del carnet

En els darrers mesos, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha intensificat el control sobre l'ús de dispositius tecnològics il·legals als vehicles.

Entre les infraccions més destacades, hi ha l'ús d'inhibidors de radar, un aparell que molts conductors fan servir amb l'objectiu d'eludir les multes per excés de velocitat.

Fotomuntatge amb una imatge de cotxes en fila a una carretera i una rodona vermella amb un radar i bitllets d'euro
Portar un inhibidor de radar al teu vehicle podria sortir-te molt car, adverteix la DGT | Europa Press, DAPA Images

Aquesta pràctica, encara que és molt comuna entre alguns, ara comporta conseqüències molt més severes. De fet, la DGT ja està imposant sancions que poden afectar milers de conductors a Espanya.

Què són els inhibidors de radar?

Els inhibidors de radar són dispositius electrònics dissenyats per bloquejar o interferir amb els senyals dels radars de trànsit que detecten la velocitat dels vehicles. Aquests aparells, a diferència dels detectors que només alerten el conductor de la presència de radars, actuen activament per impedir que es capti la velocitat del vehicle.

La DGT ha classificat l'ús d'aquests dispositius com una infracció molt greu. De fet, el seu ús està prohibit a tota la Unió Europea a causa dels riscos que suposen per a la seguretat viària i la integritat del sistema de control del trànsit.

Les sancions per l'ús d'inhibidors de radar

La DGT ha deixat clar que qualsevol conductor que sigui sorprès fent servir un inhibidor de radar haurà de fer front a multes significatives. La sanció econòmica per l'ús d'aquests dispositius podria pujar fins als 6.000 euros.

Cotxes circulen per una carretera, i al cercle una balisa V16
Els inhibidors i detectors de radar podrien ser més un maldecap que una ajuda a la carretera | Europa Press, jordi magrans

A més de la multa, s'hi afegirà la pèrdua de sis punts del carnet de conduir. Això representa una penalització considerable, atès que el carnet de conduir espanyol té un màxim de 15 punts i una pèrdua tan significativa pot conduir a una suspensió temporal de la llicència en cas de reincidència.

Addicionalment, la normativa no només penalitza els conductors que fan servir aquests dispositius, sinó també aquells que els instal·len als seus vehicles. Els tallers o professionals que realitzin la instal·lació d'inhibidors de radar també es poden enfrontar a sancions de fins a 30.000 euros.

Com detecta la DGT aquests dispositius?

La DGT ha implementat noves tecnologies i mètodes per identificar vehicles que utilitzen inhibidors de radar. Entre aquests mètodes, s'hi inclou l'ús de radars mòbils equipats amb dispositius que poden detectar la interferència causada pels inhibidors.

També s'estan duent a terme inspeccions més freqüents i detallades als controls de trànsit per identificar i sancionar els conductors que fan ús d'aquests aparells.

Un guàrdia civil en un control de trànsit i al cercle una caixa amb el radar
La DGT alerta de les sancions que podrien caure si fas servir inhibidors o detectors de radar | Europa Press

A més, la col·laboració amb els cossos de seguretat locals i la Guàrdia Civil permet una cobertura més àmplia i efectiva a la detecció d'aquestes infraccions. Aquests esforços conjunts han resultat en un augment significatiu de les sancions imposades en els darrers mesos.

Per evitar les severes multes i sancions, és fonamental que els conductors s'abstinguin de fer servir inhibidors de radar i altres dispositius il·legals. A més, es recomana que verifiquin que el seu vehicle no tingui instal·lat cap sistema que pugui ser considerat il·legal per la DGT, encara que no siguin conscients de la seva presència.